Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se na úřadu vlády setkal s šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přijal dnes v poledne předsedu americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. Měli by projednat ekonomickou, obchodní a vědeckou spolupráci, Hovořit mají také o oslavách 100. výročí vzniku Československa, ke kterému přispěly i Spojené státy.

Ryan do Prahy dorazil o víkendu i s rodinou, jeho návštěva Česka je soukromá. Schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v plánu nemá.

V úterý Ryan vystoupí na zvláštní schůzi Sněmovny. Ryan a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) by při ní měli podepsat společnou deklaraci, jež mimo jiné odkazuje na vznik samostatného Československa před 100 lety a americký podíl na něm.

V Senátu se Ryan zúčastní konference s názvem Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře - 100 let poté.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko-ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika USA Paul Ryan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy