reklama

„V souvislosti s požadavky KSČM na posuzování případných kandidátů sociální demokracie na ministry mi píší členové ČSSD s dotazy, zda platí Bohumínské usnesení o zákazu spolupráce s komunisty na vládní úrovni? Domnívám se, že ano. V demokratickém právním státě a společnosti totiž platí, že většinové demokratické rozhodnutí je platné do doby dokud stejným většinovým demokratickým způsobem toto rozhodnutí není změněno. A to, pokud vím, se nestalo,“ zdůraznil sociální demokrat a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

I jeho tato záležitost zajímá. „Obracím se proto na nové vedení ČSSD, Jana Hamáčka a Jiřího Zimolu, které jsem volil, aby veřejně vysvětlili jak si to s Bohumínským usnesením o zákazu spolupráce s komunisty stojí. Dříve než dojde k další blamáži, ponížení ČSSD a ztrátě dalších členů, sympatizantů a voličů,“ požádal je o odpověď na sociálních sítích.

Jeho slova vyvolala diskuzi, do které se zapojili i další politici ČSSD. „Vzhledem k tomu, že ČSSD nemá žádné ministry, tak se nemůže KSČM k ničemu vyjadřovat. Jen k ministrům za ANO. A to je věc jejich vyjednávání. Libore neklesej až na úroveň fejk news,“ požádal svého stranického kolegu exsenátor Zdeněk Škromach. Poukázal například na to, že koalice ČSSD s KSČM fungovala a funguje v některých krajích. Zmínil také slova někdejšího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se už dříve nechal slyšet, že Bohumínské usnesení je přežité.

„Libore, odpovědí Ti může být ta část usnesení letošního sjezdu v Hradci Králové, která říká, že není přípustná pro ČSSD žádná vládní konstelace s SPD. O jiném subjektu usnesení sjezdu o povolebnim uspořádání nehovoří. Pěknou neděli přeji,“ odpověděl mu exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Takže to chápu tak, že když v roce 1994 SPD ještě neexistovalo, takže Bohumínské usnesení platí a rozšiřuje se o SPD. Díky za vysvětlení a rovněž přeji pěknou neděli,“ opáčil mu Rouček

„Co sem pleteš SPD? Právě to, co předvádíte, je cestou, jak umožnit SPD vládnout. Jen ukázka pokrytectví. Podívej se na Němce. Raději jdou do koalice s Merkelovou, aby zabránili vlivu extrémistů,“ upozornil Škromach. A přidal se i Hašek. „Libore, v roce 2018 sjezd řekl NE jenom projektu spojenému s SPD, o všem jiném je možné jednat, včetně KSČM,“ dodal.

Ani těmito argumenty se ale Rouček nenechal uchlácholit. „Zdeňku, v Německu by se nikdo nenechal stranou jako je AfD podporovat ani vydírat. V tom má celé německé spektrum včetně postkomunistické Die Linke jasno. A navíc Merkelová není na rozdíl od našeho premiéra trestně stíhaná osoba,“ zdůraznil.