reklama

Ondráček například okomentoval dění kolem ukrajinské poslankyně Nadiji Savčenkové„Přátelé, jsem zvědav, jak za "svoji" hrdinku nyní budou páni poslanci z DemoŽumpy bojovat. Nebo to přejdou mlčením?“ uvedl s odkazem na pravicové politiky.

Stručně se vyjádřil i k útoku, ke kterému na konci minulého týdne došlo ve Francii. „Přátelé, asi další teroristický útok ve Francii. Vlastně ne, on to nakonec bude jen čin duševně vyšinutého jedince,“ rýpnul si Ondráček. A stejně kousavě okomentoval i informaci, že bylo v Plzni několik lidé napadeno kyselinou. „Přátelé, praktiky islamistů už i v ČR? Hrůza. Doufám, že se dozvíme úplnou pravdu.“ napsal na facebooku.

Z ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky obvinili v neděli pozdě večer kriminalisté v Plzni šestačtyřicetiletou ženu, která v nočním klubu na Americké třídě v centru Plzně v sobotu dopoledne napadla žena několik lidí, pravděpodobně je polila kyselinou. Dva muži a jedna žena utrpěli vážná zranění a byli převezeni do nemocnic v Plzni a v Praze, lehké zranění od chemikálie měla na ruce i útočnice.

Právě Ondráčkova slova o islamistech vyvolala hodně divoké reakce. „Už zase jedete tu svou zkratkovitou demagogii, která nemá jiný cíl, než napadnout svého nepřítele za každou cenu. Dříve jste měli protestující studenty a imperialisty z USA, teď máte islám. Není absolutně žádná spojitost mezi útokem islamistů a tímto činem v Plzni. Jako poslanec byste se měl pořádně snažit, aby vaše zkratkovité jednání nevedlo k mylným závěrům. A vy schválně děláte pravý opak. Smutné,“ postěžoval si jeden z diskutujících.

Ondráček ho ale odbyl. „Vy si na svém profilu pište korektně či jinak, ale toto je můj profil a já si zde budu psát co uznám za vhodné. Jestli s tím máte problém tak můj profil nemusíte navštěvovat,“ vzkázal mu. Tím ale diskutujícího neodradil. „Já ho chci navštěvovat. Nechci být uzavřený uvnitř své sociální bubliny, do které se jinak názory vaše a dalších politiků dostanou jen špatně. Jen mě opravdu mrzí vaše spojení dvou věcí, které spolu vůbec nesouvisí. Budí to pak dojem jakéhosi vlivu islamistů na (nejen) tuto událost a rozdmýchává to zbytečně strach,“ vzkázal poslanci KSČM.

Přidali se i další uživatelé. „Soudruhu, jako policista byste měl vědět, že šíření poplašné zprávy je trestné. Raději se již k ničemu nevyjadřujte a vraťte se do Kremlu,“ napsal Ondráčkovi. Poslanec se s ním ale nemazli. „Podejte na mě trestní oznámení. Pokud nebudu obviněn podám ho já na Vás za křivé obvinění,“ odpověděl diskutujícímu komunista.

Vše vyeskalovalo do té míry, že Ondráčkův příspěvek začali ostatní uživatelé facebooku nahlašovat. „Přátelé, pokud nebudu reagovat jsem znovu zablokován. Už mi zase vyhrožují. Podle nich širším propagandu a nesdílím ty správné hodnoty. Pokud se tak stane dám vědět, kdo je ten udavač,“ informoval poslanec.

A onen „udavač se obratem dobrovolně přihlásil. „Zdravím všechny, ten udavač jsem já. Pan Ondráček bohužel nerozumí pravidlům Facebooku. Těžko mu kdo zablokuje profil. Spíš mu může Facebook smáznout nepravdivě interpretované zprávy. Pravděpodobně se to nestane, protože profil pana Ondráčka zas takovou váhu nemá,“ reagoval uživatel jménem Jakub Gottwald. „Nahlásil jsem porušení pravidel. Představte si, že vašeho souseda vykrádají - tím porušují pravidla - vy byste nevolal policii?“ reagoval později Gottwald na kritiku Ondráčkových fanoušků-

Samotného Ondráčka pak zajímalo, co je na tom textu špatně? „Napsal jsem: Přátelé, praktiky islamistů už i v ČR? Hrůza. Doufám, že se dozvíme úplnou pravdu. První věta je tázací. A snad se shodneme, že polévání někoho kyselinou jsou spíše praktiky známé z islámu než z křesťanství. Ale třeba se pletu a vy mi dodáte důkaz o tom. Druhá věta je požadavek na informace a pravdu. Ty jsme dostali několik hodin po zveřejnění mého příspěvků. Zda pravdivé a úplné však nevím. Já nevidím problém a jak je vidět ani většina lidí zde diskutujících,“ napsal Ondráček.

Gottwald ale nebyl jediný, kdo příspěvek o útoku kyselinou nahlásil. „Zdendo, i já se hlásím na tvůj list udavačů, doufám, že si vedeš seznam, asi bude dlouhý,“ přiznal se pak další z uživatelů.

Další naopak statusy Ondráčka ocenili. „Díky pane Ondráčku za Vaše informace. Držte se. Facebuk se díky šmejdům proměňuje v nesvobodnou síť . Po 30 denní blokaci jsem pochopil, že opozice proti islámu a muslimům je tvrdě nežádoucí. Snad se zákaz islámu stejně jako vpouštění jeho šiřitelů do České země podaří dříve, než se budeme muset všichni ozbrojit,“ vzkázal poslancovi jeden z jeho fanoušků.

Další jej podpořili a uvedli, že s blokacemi mají podobné zkušenosti. „Mi právě blokace skončila pane Ondráček. Sdílel jsem příspěvek který některé rádoby demokraty naštval...“ postěžoval si jeden z diskutujících. „Facebook je stejně forma špionáže lidí a nevymysleli ho nějací tři studenti v Americe, ale americké špionážní skupiny nekontrolované prezidentem...“ přidal se další.