reklama

Soud zamítl odvolání státního zastupitelství proti loňskému rozsudku. "Je patrno, že tlak agentů na to, aby se akce s vlakem uskutečnila, narůstal, sílil. Byly tady určitě momenty, které přinejmenším zpochybňují to, nakolik se agenti pohybovali přesně v rámci mantinelů daných zákonem," konstatoval předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák. "Je tady správný závěr nalézacího soudu, že se nepodařilo vyvrátit obhajobu obžalovaných a odstranit pochybnosti, že se mohlo jednat o policejní provokaci," dodal.

Obžaloba tvrdila, že Petr Sova, Martin Ignačák a Alexandra Ščambová "chtěli zastrašit obyvatelstvo a jejich cílem bylo ohrozit lidské životy". Měl jim k tomu posloužit plánovaný útok na nákladní vlak s vojenským materiálem. K útoku prý chtěli v úseku mezi pražským Radotínem a Berounem použít zápalné lahve, které v dubnu 2015 zakopali poblíž železničního mostu v Chuchli.

Další dvě dívky, Radka Pavlovská a Katarína Zezulová, stanuly před soudem kvůli tomu, že plánování útoku údajně nepřekazily. O jedné z nich obžaloba také uváděla, že společně se Sovou a Ignačákem vyrobila zápalné lahve k ochraně squatu Cibulka.

Státní zástupce požadoval v hlavním líčení pro Sovu s Ignačákem 12 let, pro Ščambovou mírnější trest vězení. Jeho kolegyně Dita Havlínová dnes proto marně usilovala o to, aby odvolací senát osvobozující verdikt zrušil a aby věc vrátil pražskému městskému soudu k dalšímu projednání. Na dotaz novinářů nevyloučila možnost podání dovolání.

Případ, který vyšetřoval tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, souvisí s rozsáhlou policejní razií proti extremistům z dubna 2014, při níž chtěli policisté sledováním a odposloucháváním rozkrýt Síť revolučních buněk. Této organizaci připisují žhářské útoky na policejní auta nebo mýtné brány. Do skupinky kolem anarchisty Sovy se proto infiltrovali policejní agenti pod krycími jmény Petr a Robert.

Sova tvrdí, že mužům nevěřil a schválně "hrál jejich hru". Prozradilo je prý mimo jiné to, že si navzdory proklamacím o ochraně práv zvířat dali v restauraci svíčkovou. Popsal také aktivitu agentů: platili prý za nákup materiálu na zápalné lahve, vybírali místo útoku a tlačili skupinu k násilné akci, kterou prý Sova záměrně obstruoval a odsouval.