Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ryan a Vondráček podepsali prohlášení, zmiňuje americký podíl na vzniku Československa

USA
USA
Foto: Pixabay

Praha - Předsedové Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan a Poslanecké sněmovny ČR Radek Vondráček dnes podepsali deklaraci, která zmiňuje americký podíl na vzniku někdejšího Československa.

Dokument byl podepsán na zvláštní schůzi dolní parlamentní komory, při níž třetí nejvýše postavený činitel Spojených států Ryan pronesl projev.

"Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona, vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké," stojí v prohlášení, které připomíná, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval prohlášení nezávislosti právě ve Spojených státech.

Prohlášení konstatuje, že Češi a Američané spojili své síly na frontách obou světových válek neváhali obětovat životy, aby se stal svět opět svobodným a lepším. "Dlouhá desetiletí se naše národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou," poukazuje deklarace na období studené války a rozdělení světa na západní a východní blok.

Spojené státy jsou s Českem a s Evropou svázány podle deklarace "historickými, duchovními, hospodářskými, politickými i strategickými pouty s hlubokými kořeny, které nedokázal nikdo zpřetrhat ani v osudových okamžicích dějin".

"Svoboda, demokratická civilizace a rovnost našich národů jsou základem toho, že můžeme odkaz a hodnoty našich zakladatelů s plným vědomím spoluodpovědnosti, rovnosti a solidarity rozvíjet v Evropě a právě tak v transatlantických organizacích kolektivní obrany a kolektivní bezpečnosti," pokračuje text prohlášení.

Témata:  USA Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Paul Ryan Československo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy