Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ryan se ve Sněmovně pustil do Ruska, podle něj šíří dezinformace

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rusko podle třetího nejmocnějšího muže USA Paula Ryana porušilo mezinárodní normy, když se dopustilo agrese vůči svým sousedům. Moskva prý šíří dezinformace a snaží se podkopat spojenectví mezi Českem a Spojenými státy. V projevu zmínit slova exprezidenta Václava Havla.

Rusko podle Ryana vede také kybernetické útoky a snažilo se vměšovat do demokratických voleb v Evropě i v USA. "Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. Naopak se snaží tyto hodnoty podkopat. Je to pokus zasít neshody mezi naše národy. Rozdělit spojence a destabilizovat demokratické instituce," řekl šéf Sněmovny repretenantů USA v české dolní komoře.

Poděkoval Česku za jeho angažmá v Severoatlantické alianci. "Česká a americká armáda se snaží bok po boku zajišťovat mír ve světě," řekl a připomněl nasazení českých vojáků v misích vedených USA v Afghánistánu a v Iráku. "Pevně stojíme za článkem pět naší bezpečnostní dohody," řekl. Připomněl také alianční dohodu, že všichni členové budou vydávat na obranu dvě procenta HDP, a vyjádřil potěšení nad tím, že se Česko zavázalo v budoucnu této hranice dosáhnout. V současnosti jsou české obranné výdaje zhruba na polovině dohodnuté hodnoty.

Ryan poděkoval, že Česko udržuje velvyslanectví v syrském Damašku, které využívají i další západní země včetně Spojených států, a že Česko je aktivní v koalici proti IS. "Porazíme Islámský stát," řekl.

Dále zdůraznil roli svobodných médií pro fungování demokratické společnosti. Poděkoval, že z Česka vysílá stanice Rádio Svobodná Evropa, svobodní lidé se podle něj musí zasazovat o ty, kdo o svobodu usilují, ale zatím jí nedosáhli. "Snažíme se každý den podporovat demokracii a lidská práva," řekl.

Ve Sněmovně vyzdvihl také česko-americké obchodní vztahy, ve kterých vidí i v budoucnu příležitosti pro obě strany. Podotkl, že USA jsou hrdé na to, že patří k největším investorům v Česku, a to i v moderních technologiích. Podotkl, že je třeba zajistit hospodářský růst, protože dobré životní podmínky jsou důležitou podmínkou k tomu, aby lidé mohli rozhodovat o svém směřování.

Ryan zmínil i bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla a jeho slova v americkém Kongresu o tom, že nelze rezignovat na svobodu. "Svobodě se daří a vzkvétá, ale neměli bychom to brát za něco samozřejmého," podotkl Ryan.

Ryan také poznamenal, že v Praze je jeden z nejstarších klubů majitelů legendárních amerických motocyklů Harley-Davidson. Mluvil o svém domovském státu Wisconsin, o své politické kariéře a vyzdvihl nynějšího amerického velvyslance v Česku Stephena Kinga, jenž stál u jejího začátku.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky USA Česká republika Paul Ryan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy