Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a Velikonoce? Přibývá těch, kteří dávají přednost cestování

Velikonoce
Velikonoce
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Velikonoce jsou hlavní svátky církevního roku, do kostela ovšem v jejich průběhu chodí jen 15 procent Čechů. Od té doby, co je volno i na Velký pátek, přibývá těch, kteří dávají přednost cestování.

Velikonoce slaví 71 procent Čechů. Častěji jsou mezi nimi ženy, které svátky dodržují hlavně kvůli dětem, ukázal průzkum společnosti Rondo.cz.

Z tradic lidé nejvíce dodržují barvení vajíček a používání pomlázky, kterou si pořídí 70 procent z těch, kteří Velikonoce slaví. Pouze třetina lidí si ale pomlázku sama plete, někteří k tomu využívají například i návody na serveru youtube.

Velikonoční koledu pro koledníky kupuje 59 procent dotázaných. Do 500 korun utratí dvě pětiny z nich, mezi 500 a 1000 korunami zhruba pětina lidí. "Tato čísla se však navýší, protože více než 28 procent respondentů ještě neví, kolik utratí," upozornil jednatel Rondo.cz Lukáš Vršecký.

Doma bude prodloužený víkend trávit 63 procent dotázaných. V práci jich bude 14 procent, na chalupě zhruba sedm procent a cestovat se chystá šest procent Čechů. "Trend cestování je posilován od roku 2016, od kdy je svátkem i Velký pátek a volno se protáhlo na celé čtyři dny," podotkl Vršecký. Nejčastěji cestují o Velikonocích Češi na hory za lyžováním.

Témata:  Velikonoce Češi průzkumy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy