Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodnutí v případu ČSSD a advokáta Altnera odkládá dědické řízení

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ani dva roky poté, co soud pravomocně rozhodl ve sporu Zdeňka Altnera a ČSSD, není jasné, jestli budou sociální demokraté skutečně muset dědicům platit miliony korun. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu. Nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.

Případ je kvůli dovolání ČSSD před Nejvyšším soudem, který však se svým verdiktem musí čekat do té doby, než bude uzavřeno dědické řízení po zesnulém Altnerovi. Tomu pražský městský soud 31. března 2016 přiznal téměř 338 milionů korun za to, že stranu od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu.

Tehdejší místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec, který je dnes ekonomickým ředitelem strany, na rozsudek reagoval úsporami. Oznámil, že strana bude šetřit na všech a na všem. Nezvykle v roce krajských voleb se tak v Lidovém domě snižovaly stavy.

Altner zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu zemřel, rozhodnutí o dovolání se tak odsunulo. Nejvyšší soud bude moci pokračovat v řízení, až bude určen okruh dědiců a bude tak jasné, kdo by se stal Altnerovým nástupcem ve sporu o dovolání. Podle informací ČTK však dědické řízení příliš nepokročilo. Opatrovnický soud nyní totiž řeší, zda do dědického řízení zařadí nezletilé děti jednoho z Altnerových potomků, který dědictví odmítl. To může trvat ještě týdny či měsíce.

Sociální demokracie si pro případ nutnosti uhradit celou částku vzala u banky úvěr ve výši 338 milionů korun, z aktuální výroční zprávy za loňský rok však vyplývá, že do konce roku 2017 nebyl čerpán.

ČSSD uspokojovala Altnerovy věřitele, kteří se jí přihlásili, než Nejvyšší soud vyhověl námitkám a odložil vykonatelnost rozsudku městského soudu, dokud sám nerozhodne o dovolání. "Z údajného nároku jsme uhradili přes 17 milionů korun. Uhradili jsme jen exekuční příkazy za panem Altnerem s tím, že jsme to přihlásili jako naši pohledávku za panem Altnerem do dědického řízení," řekl novinářům Starec.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy