reklama

Moravské zemské hnutí úsilí o přidání druhé sloky interpretuje "jako zoufalý a k neúspěchu odsouzený pokus o oživení deformovaného a vyčpělého českého nacionalismu". "Je to pokračování přejmenovávací mánie, na jejímž začátku stojí v roce 1969 pookupační Česká (socialistická) republika a na konci loňský zemanovský paskvil Czechia," uvedl dnes v tiskové zprávě za přípravný výbor hnutí Ondřej Hýsek.

Moravané a Slezané při odpovědi na otázku Kde domov můj? odmítají podle něj lhát, že bydlí v sousedních Čechách, navrhují přidat ke státní hymně takový text, který bude v duchu Ústavy ČR odkazovat nejen k občanům ČR v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku. Hnutí dodává, že hudební podoba hymny je v nové verzi "zbytečně rozplizlá a nezřetelná" a Škroupovo zhudebnění s Jeremiášovou úpravou jsou mnohem lepší.

Spolek Moravské srdce svůj návrh poslal olympijskému výboru, odpověď zatím podle Dohnala nedostal. Ne všichni olympionici, reprezentanti a sportovci ale podle něj jsou pouze z Čech, jsou také z Moravy. Vybízí ČOV, ať se zeptá samotných moravských sportovců, jestli by se jim líbilo, kdyby se v hymně České republiky zpívalo i o jejich rodné Moravě, až budou stát na nejvyšším stupni, určeném pro vítěze.

"Upřímně si od toho moc neslibujeme, ale je to náš příspěvek do debaty," řekl Dohnal. Připomněl, že i ústava mluví o historických zemích, které tvoří Českou republiku.

ČOV zveřejnil několik nahrávek variant hymny ve středu. Zkomponoval je skladatel Miloš Bok, který se pokusil naplnit záměr objednavatele, aby hymna byla sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jak tomu bylo dříve.