Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V březnu na silnicích zemřelo 32 lidí, mezi oběťmi je hodně chodců

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžné bilance zemřelo při nehodách na českých silnicích v březnu 32 lidí. Je to o dvě oběti více než loni, kdy byl jejich počet nejnižší v novodobé historii. Za celé první čtvrtletí bylo letos 93 mrtvých, meziročně o sedm více.

Oficiální čísla zveřejní policie zhruba za týden. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch upozornil, že bilance březnových nehod se smrtelnými následky je zatím pouze předběžná. "Zhruba u tří až čtyř nehod je podezření, že tam roli hrála zdravotní indispozice. Pokud se to potvrdí, tak se pak tyto události z bilance smrtelných nehod zpětně odečítají," dodal.

"Na statistice obětí se bohužel docela výrazně podílejí chodci, kterých v březnu při nehodách zemřelo 11," uvedl dále Lerch.

Nejtragičtější z těchto nehod se stala 13. března u obchodního centra v pražské Hostivaři, kde osobní auto srazilo čtyři chodce, dva z nich zemřeli. V pátek 30. března pak řidič v Mariánských Lázních vjel v ulici Chebská do křižovatky na červenou a srazil několik chodců na přechodu. Jeden člověk zemřel.

Zatím poslední březnovou obětí je dvaadvacetiletý řidič, který v pátek před půlnocí nepřežil nehodu dvou aut v Brně.

Dosud nejvyšší počet obětí při březnových nehodách v Česku byl v roce 1994, kdy zahynulo 129 lidí.

Témata:  dopravní nehody

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy