Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se vysmál Němcové, Gazdíkovi, Farskému a spol.: Jsou to jen myši, které řvou. Chtějí na sebe upozornit

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Praha – Prezident Miloš Zeman pověřil šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku, aby BIS pátrala po tom, zda byl na území Česka skladován jed novičok. Kvůli tomu někteří poslanci mluvili o ústavní žalobě kvůli velezradě. Zeman se ale svým kritikům vysmál.

Za úkolování BIS se Zeman dočkal kritiky například od předsedy opozičního hnutí STAN Petra Gazdíka, podle kterého by se záležitostí měl zabývat Senát, protože jde o jednání na hraně velezrady. Vadí mu, že tím prezident zpochybňuje vyjádření českých ministrů.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová souhlasí s tím, že se Zeman v politickém slova smyslu velezrady dopustil. V trestněprávní rovině ale podle ní asi řízení nebude moct být zahájeno. Šéf poslanců STAN Jan Farský pak varoval, že prezident Zeman se zapojil do šíření dezinformací a šel tím proti zájmům ČR.

Zeman ale tuto kritiku odmítl. Prezident podle něj má „svaté právo" úkoly BIS zadávat a takové rozhodování se dává pouze na vědomí vládě. Dodal, že o tom informoval Babiše. BIS na svém webu uvádí, že prezident může této tajné službě uložit úkol "s vědomím vlády".

K tématu se Zeman vrátil i ve čtvrtečním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Poukázal na to, že Londýn zatím neposkytl žádné důkazy, že by za otrávením dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala bylo Rusko.

Odmítl také, že by svým chováním zpochybnil slova ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (ANO) a ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO), kteří ruská lsova o novičoku v Česku důrazně odmítli. „O žádné zpochybnění nešlo, sám jsem takové vyjádření hned na začátku podal, takže bych zpochybnil i sám sebe,“ vysvětlil prezident. Podle něj je ale dobré znát pravdu.

Slova politiků STAN a Němcové o velezradě ale důrazně odmítl. „Ničeho takového jsem se nedopustil, je to jen výkřik, kterým na sebe tito lidé upozorňují, jsou jako myši, které řvou, podle této logiky bych nemohl zadat BIS nic,“ odbyl své kritiky Zeman.

Prezident také varoval, že odveta Rusů za vyhoštěné diplomaty bude bolestná – především pro Českou republiku. „Bude to tak, že řeknou - vy jste nám vyhostili tři diplomaty, my vám vyhostíme tři diplomaty. A vzhledem k tomu, že naše ambasáda je početně menší než ambasáda Ruské federace tady, tak to pro nás bude do určité míry obtížnější,“ upozornil.

Témata:  Miloš Zeman Rusko Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy