Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kruhy v obilí a UFO nad Českem? Loni bylo hlášeno 117 paranormálních jevů, řadu z nich se nepodařilo vysvětlit

UFO
UFO
Foto: Pixabay

Praha - Projekt Záře, který registruje hlášení o UFO, kruzích v obilí a dalších anomáliích, přijal loni 117 oznámení o takových jevech. Více než polovinu z nich se nakonec podařilo vysvětlit.

Projekt Záře je zájmové sdružení amatérských badatelů, které se zabývá zkoumáním anomálních jevů v Česku. Byl založen v roce 1992 a spolupracuje také s odborníky z řad astronomů, meteorologů a lidí z oboru letectví. "Badatelé v rámci programu pracují jen s ověřenými informacemi, používají racionální přístup k problematice a hledají vědecky podložená vysvětlení," řekl vedoucí sdružení Vladimír Šiška.

"Kupodivu žádný případ neskončil v kategorii neidentifikováno," uvedl Šiška k jevům za loňský rok.

Mezi případy loňského roku byl například světelný vějíř, který 26. prosince v časných ranních hodinách spatřila na východní obloze řada svědků. "Událost vzbudila velkou pozornost, úkaz dokonce zachytily webové kamery. Na vině se ukázal test balistické rakety RS-21M Topol, která startovala z ruského kosmodromu Kapustin Jar. Ten je sice vzdálen 2250 kilometrů, ale raketa zřejmě stoupala po strmé balistické dráze a hravě překonala výšku 500 kilometrů, při které již byla vidět i nad naším obzorem," uvedl Šiška.

Spole Záře za dobu své existence zaznamenal 4100 případů "UFO". V kategorii nevysvětlitelných jich skončilo asi šest procent případů. Patrně nejzáhadnější setkání s UFO se odehrálo 12. července 1987 u Vranova nad Dyjí. V tento den dostala posádka bitevního vrtulníku MI-24 pokyn k pohotovostnímu vzletu. Neznámý cíl byl zachycen radiolokátory ještě nad územím Rakouska a směřoval k hranici s tehdejším Československem. Posádka vrtulníku objekt skutečně spatřila, svědectví později podal pilot vrtulníku.

"Šlo o válcovitý nebo doutníkovitý předmět, odhadem 10 až 15 metrů dlouhý, bez křídel, hladký lesklý povrch. Objekt manévroval, bylo těžké se k němu přiblížit, pohyboval se ve velkém rozsahu rychlostí," je vedeno v záznamech projektu Záře. Podle nich dostala posádka vrtulníku rozkaz ke střelbě na neznámý objekt, ten však neuposlechla, neboť se nacházeli nad přehradou, plnou koupajících se lidí. Poté, někde poblíž Dukovan, vrtulníku začalo docházet palivo a vrátil se. Posádka dostala rozkaz smazat záznamy o letu.

Nejvíce hlášení přijal projekt v letech 2008 až 2010. To bylo podle Šišky způsobeno rozmachem létajících lampionů, které byly nejčastěji označovány za UFO.

Témata:  UFO Česká republika tajemství záhady

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy