Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krkonošská horská služba zachraňovala turisty, byl mezi nimi i vyčerpaný čtyřletý chlapec

Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Pec pod Sněžkou - Horská služba v Krkonoších v okolí Pece pod Sněžkou v neděli vyrazila ke třem akcím. Záchranáři pomohli mimo jiné zraněnému muži na Sněžce a podchlazenému čtyřletému chlapci.

První tísňové volání bylo z turistické cesty mezi Růžohorkami a Pecí pod Sněžkou. "Šlo o turistku s poraněním dolní končetiny. Místo nehody bylo i pro naši techniku kvůli souvislému pokrytí cesty ledem nedostupné. Ke slovu tedy přišla stoupací železa," popsal první akci Tomáš Novák z krkonošské horské služby. Záchranáři s vybavením pro pohyb nepřístupným terénem vystoupali cestu dlouhou 1200 metrů s převýšením 250 metrů.

Cestou skupina narazila ještě na podchlazeného a vyčerpaného čtyřletého chlapce v doprovodu své matky. Jeden záchranář mu proto poskytl svoje oblečení. Chlapce pak naložili do saní a stoupali dále k turistce. "Po ošetření poraněné turistky byli oba dva umístěni do speciálních saní a bezpečně, s použitím horolezeckých maček a nesmeků, transportováni na stanici do Pece pod Sněžkou," uvedl Novák.

Další záchranná akce byla v Modrém dole. Tam se zřítily z turistické cesty mezi Studniční a Luční horou dvě ženy. "Byly bez zranění, ale nacházely se na ledové ploše, odkud nebylo možné se bezpečně dostat. I na tuto akci vyrazila další skupina záchranářů z Pece s horolezeckým vybavením. Ještě před naším příjezdem na místo ženám poskytl pomoc personál z Luční boudy," sdělil Novák.

Třetí záchranná akce se týkala muže, který si na Sněžce poranil horní končetinu a zůstal tak spolu s dcerami odkázán na pomoc. "Jedna dvojice záchranářů vyrazila na vrchol na horolezeckých mačkách od Slezské boudy a druhá od Růžové hory. Na Sněžku z důvodu silného větru, který dosahoval až 100 kilometrů v hodině a nejezdila lanová dráha, musel pěšky," řekl Novák. Horská služba skupinu přepravila ke stanici lanovky na Růžové hoře a kabinová lanovka je přepravila do Pece. Tam byli všichni zranění ze všech zásahů předáni k převozu do nemocnice.

Témata:  Krkonoše horská služba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy