Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka vyklidil sněmovní kancelář, dostane i odchodné

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už vyklidil svou sněmovní kancelář. V poslanecké lavici ho nahradí jeho dosavadní tajemník Roman Sklenák. Slib by měl složit v úvodu schůze, která začne v úterý odpoledne příští týden.

Sobotka, jenž patří ke kritikům případné vládní spolupráce sociální demokracie s hnutím ANO, se vzdal poslaneckého mandátu k neděli. Řadovým členem ČSSD zůstává. Nyní se chce věnovat svým synům a vzdělávání. O dalších pracovních plánech by chtěl mít jasno příští rok.

Ve Sněmovně Sobotka mimo jiné vedl delegaci Parlamentu do Středoevropské iniciativy, byl místopředsedou výboru pro životní prostředí a členem sociálního výboru. Sociální demokraté by měli podle zvyklostí navrhnout do delegace a těchto výborů jiného kandidáta nebo kandidáty.

Sobotka bude mít nárok na odchodné ve výši jednoho měsíčního platu. Bude činit 106.700 korun, což je částka, kterou pobírají vedoucí delegací a předsedové výborů a komisí.

Z pozice předsedy ČSSD Sobotka rezignoval loni v červnu kvůli klesajícím preferencím tehdy nejsilnější vládní strany. Ačkoli se volebním lídrem stal tehdejší místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a stranu vedl statutární místopředseda, ministr vnitra Milan Chovanec, řada straníků označuje hlavně Sobotku a jeho vedení za strůjce neúspěchu ČSSD v říjnových sněmovních volbách. Sociální demokraté přišli o 35 mandátů, jejich klub se ztenčil na 15 poslanců.

Sobotkovým nástupcem ve funkci předsedy ČSSD se stal před měsícem někdejší místopředseda Jan Hamáček, Chovance nahradil ve stranické pozici Jiří Zimola.

Sobotka je v čtvrtým poslancem, který v nynějším volebním období složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO).

Témata:  Bohuslav Sobotka Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy