Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský soud vydává příkaz k zatčení ruského řidiče, který na Silvestra zabil turistku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 vydá příkaz k zatčení ruského řidiče (40), který na Silvestra v centru Prahy usmrtil turistku (26) z Kolumbie. Nedostavil se totiž na vazební zasedání, které na dnešek nařídil soudce Jiří Horký.

"S ohledem na závažnost trestné činnosti je třeba, aby věc byla projednána českými soudy. Je třeba, aby - pokud bude obžalovaný uznán vinným - byl uložen trest a obžalovaný by si pak měl trest vykonat na území České republiky, kde se této závažné trestné činnosti dopustil," řekl dnes Horký.

Příkaz k zatčení bude zatím platný pouze na území Česka. Mezinárodní zatykače chce soudce vydat až ve chvíli, kdy bude rozhodnuto, který ze soudů se bude kauzou zabývat.

Soudce navrhuje, aby případ převzal pražský městský soud. Mohlo by podle něj jít o trestný čin úmyslného obecného ohrožení podle nejpřísnějšího odstavce, za nějž by cizinci mohlo hrozit 12 až 20 let vězení, nebo i doživotí. Státní zastupitelství přitom muže obžalovalo z nedbalostního usmrcení, za něž mu lze uložit maximálně osmileté odnětí svobody.

"Pan obžalovaný je zde ohrožen sazbou od dvanácti let a výše, proto jsme rozhodli, že předkládáme tento spis pražskému vrchnímu soudu, který je nejblíže příslušným Obvodnímu soudu pro Prahu 2 i Městskému soudu v Praze, jenž by byl příslušný k projednání trestní věci označené podle přísnější kvalifikace," řekl Horký.

Nehoda se stala v noci 1. ledna na rohu Myslíkovy a Spálené ulice. Rus srazil svým mercedesem Kolumbijku. Po střetu nadýchal přes dvě promile alkoholu. Žena i přes pokusy o oživení zemřela na místě.

Muž putoval do vazby, soud ho ale obratem propustil na svobodu poté, co řidič složil milionovou kauci a písemně slíbil, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání. České území by v souladu se slibem mohl opustit jen s předchozím souhlasem orgánů činných v trestním řízení. Před 28. únorem, kdy nepřišel na kontrolu za probačním úředníkem, se cizinec dostavil ke všem úkonům trestního řízení, u nichž byla jeho účast nutná. Obžalován byl v polovině března.

Rusův advokát Leonid Kušnarenko novinářům po zasedání řekl, že je jeho klient nyní v Rusku, podle soudu se zdržuje v Moskvě. Podle advokáta odjel z osobních důvodů, odcestoval i s rodinou.

Témata:  soudy Praha dopravní nehody

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy