reklama

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl, letos podali 76 žádostí. V předchozích třech letech jejich zájem o mezinárodní ochranu opadal. Podobný trend statistiky resortu vnitra zaznamenaly také v prvních dvou měsících letošního roku, když úřady přijaly od ukrajinských občanů o 20 žádostí méně než za stejné období loňského roku.

Občané Gruzie letos v lednu a únoru podali 33 žádostí o azyl, loni jich bylo za stejné období 11. Vietnamci za první dva měsíce letošního roku podali 17 žádostí, loni jich bylo deset. Občané Ruska letos podali 16 žádostí, loni to byly čtyři žádosti.

Za první dva měsíce letošního roku azyl v Česku podle statistik ministerstva získalo osm lidí. Dalších 19 lidí dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí.

O azyl v Česku loni požádalo 1450 cizinců, což bylo o tři méně než v roce 2016. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.