Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problematické bazary a zastavárny? Předpisy loni porušila více než polovina

Česká obchodní inspekce
Česká obchodní inspekce
Foto: Česká televize

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila v roce 2017 kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží v bazarech a zastavárnách. Celkem provedla 486 kontrol. Porušení právních předpisů zjistila u více než poloviny z nich.

Obchodníci převážně neinformovali o možnosti zboží reklamovat nebo že se jednalo o použité zboží. Inspektoři dali majitelům bazarů a zastaváren za prohřešky 262 pokut v celkové hodnotě 570.000 korun.

Porušení právních předpisů zjistila inspekce v 266 případech, což představuje 54,7 procenta. Povinnost informovat spotřebitele o možnosti reklamace porušilo 147 prodávajících a více něž stovka jich neinformovala o tom, že výrobek je použitý nebo s vadou. Dále obchodníci nevydávali doklady, spotřebitele řádně neseznámili s cenou nabízených výrobků nebo řádně neidentifikovali klienta, který zboží nabízel nebo prodával. Ve třech případech zaznamenali kontroloři prodej v den státního svátku.

"Za pozitivní však lze považovat, že nebylo zjištěno porušení zákona o omezení provozu zastaváren v noční době od 22.00 do 06.00 hodin, kdy je nákup a prodej veškerého použitého zboží zakázán," uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Vedle uložených pokut vydala ČOI i zákaz prodeje na 97 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky právních předpisů a zákaz používání na šest kusů měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům a technickým normám.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) bazar ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy