Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina stran v Praze pořád nevybrala kandidáta na primátora

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Z politických stran zasedajících nyní v pražském zastupitelstvu zatím lídra kandidátky do podzimních komunálních voleb vybrali Piráti, lidovci, komunisté a STAN.

ČTK to sdělili zástupci stran. Ostatní strany budou svého kandidáta na primátora teprve vybírat, v případě ANO, TOP 09 a Zelených by jména měla být známa do konce dubna. Kandidovat hodlá i starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL), pokud se jeho uskupení Praha Sobě podaří získat dostatek podpisů.

Jasno zatím nemá hnutí ANO, které nyní drží post primátora. I když současná primátorka Adriana Krnáčová v minulosti avizovala, že by ráda post obhájila, spekuluje se o jejím nahrazení. Strana chce lídra zvolit v primárkách. Nominace budou uzavřeny v pondělí 9. dubna a přihlášení kandidáti by měli být známí ve středu. Samotná volba se uskuteční mezi 19. a 21. dubnem.

Jako první svého lídra zvolili komunisté, kteří na krajské konferenci v polovině března vybrali Martu Semelovou. Exposlankyně, která v minulosti vzbudila pozornost například kontroverzními výroky ohledně politických procesů v 50. letech, v současnosti vede klub KSČM v pražském zastupitelstvu.

Piráti ve vnitrostranickém hlasování rozhodli, že do boje o primátorské křeslo nasadí Zdeňka Hřiba. Ten je garantem strany pro zdravotnictví a v politice zatím ve volené funkci nepůsobil.

Témata:  Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy