Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč není vláda? Hnutí ANO podle Hamáčka odmítá kompromis

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Hnutí ANO nešlo ve vyjednáváních o případné společné vládě o kompromis, ale o maximalizaci zisku. Povýšilo zájem jednoho člověka nad zájem země. Předseda ČSSD Jan Hamáček to řekl delegátům dnešního sjezdu ke krachu jednání s premiérem v demisi a šéfem ANO Andrejem Babišem.

Hamáčkovi sjezd v polovině února uložil, aby jednal s ANO o koaliční spolupráci. Dnes uvedl, že úkol splnil. Čtvrteční konec jednání zdůvodnil tím, že hnutí ANO nepochopilo, že trestně stíhaný premiér je pro sociální demokraty problém. ANO je hnutím jednoho muže a post je pro Babiše vším, řekl.

"K dohodě nedošlo, ANO odmítlo náš požadavek na ministerstvo vnitra," uvedl Hamáček. O resort strana podle něj usilovala jenom jako o pojistku, aby se policisté vyšetřující Babiše cítili bezpečně a komfortně. Opět odmítl, že usiloval, jak tvrdil Babiš, o funkci ministra vnitra pro sebe.

Vyjednavači ČSSD přistoupili podle Hamáčka na řadu kompromisů, šli možná až za hranu, když přistoupili i na možnost, že by trestně stíhaného Babiše v čele vlády tolerovali, kdyby veřejně slíbil, že když bude prvoinstančně odsouzen, odstoupí.

"Cítili jsme odpovědnost za stabilitu ČR, víme, že země potřebuje stabilní vládu s důvěrou. Pokusili jsme se jednat na rozdíl od ostatních," zdůvodnil, proč ČSSD do jednání šla. I když po týdnech programových debat jednání zkrachovala, ANO podle Hamáčka nyní ví, že na ČSSD neplatí agresivita. "A bude to platit i v budoucnu, s námi nikdo nebude povýšeně a agresivně jednat," zdůraznil.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO Jan Hamáček

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy