Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD oficiálně ukončila jednání s ANO

ČSSD
ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Čtyři z pěti místopředsedů dnes zvládla zvolit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) na pokračování svého sjezdu v Hradci Králové. ČSSD také hladce potvrdila konec jednání o koaliční vládě s ANO, naopak kvůli přísnému kvóru a nepřítomnosti řady delegátů neprošla většina ze zvažovaných změn ve stanovách.

Nejúspěšnější byla při hlasování sjezdu Fialová, která chce podle svých slov s novým vedením změnit situaci, kdy se strana potápí, zatímco "nahoře na parníku se tancuje". Strana by se podle ní měla vrátit zpět do regionů a víc naslouchat lidem. V prvním kole ČSSD vybrala také Foldynu, který je ve straně známý neortodoxními názory a blízkým vztahem s prezidentem Milošem Zemanem, a Netolického.

Ve druhém kole hlasování byl zvolen Onderka, který v únoru neúspěšně kandidoval na statutárního místopředsedu. O šest hlasů naopak neuspěl olomoucký primátor Antonín Staněk, původní uchazeč o místo předsedy. Pátého řadového místopředsedu tak nakonec nebude vybírat sjezd, delegáti k tomu pověřili nejvyšší orgán mezi sjezdy, kterým je ústřední výkonný výbor.

Jediným členem minulého vedení, který přečkal volební neúspěch mezi lídry strany, je Hamáček, jehož sjezd zvolil v únoru předsedou. V posledním vedení byl řadovým místopředsedou. Na místa ve vedení v únoru rezignovali bývalá ministryně práce Michaela Marksová a poslanci Lubomír Zaorálek, Jan Birke a Petr Dolínek. Nikdo z nich znovu nekandidoval.

ČSSD na první části sjezdu v únoru schválila usnesení, ve kterém Hamáčka a Zimolu pověřila jednáním s ANO. Vítěze voleb ANO s odkazem na trestní stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v případu Čapího hnízda vybídla, aby neblokoval vznik vlády nominací stíhané osoby. ANO však na Babišově nominaci setrvalo a nenabídlo ČSSD ani pozici ministra vnitra, kterou požadovala. Hamáček se Zimolou tak předsednictvu v pátek úspěšně navrhli konec jednání.

Návrh vzít na vědomí konec jednání s ANO dnes na sjezdu hladce prošel. Mantinely pro případné další vyjednávání sjezd novému vedení explicitně nedal. "Stále ale platí ten závazek, že pokud bychom něco vyjednali, tak o tom bude rozhodovat členská základna v referendu. Nicméně jednání s hnutím ANO jsou ukončena," popsal Hamáček zadání pro nové vedení sjezdu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy