reklama

"Krach jednání o nové vládě mezi zástupci ANO a ČSSD přinesl další období politické nejistoty. Ačkoli mezi často skloňované scénáře patří i možnost vypsání předčasných voleb, naši bookmakeři tomuto vývoji příliš nevěří," uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

"Podle přebíhání vítězné ANO od koaličního čerta k ďáblu by se sice mohlo zdát, že k předčasným volbám všechno směřuje. Jenže prezident Miloš Zeman zatím dává Andreji Babišovi k vyjednávání tolik prostoru a času, že si lze jen těžko představit, že by se předčasné volby letos stihly zrealizovat," doplnil mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Na to, že by vláda s důvěrou vznikla do začátku července, bookmakeři Tipsportu a Chance vypsali kurz 2,38:1. Na to, že bude jmenována do začátku června, se dá nyní vsadit v relativně vysokém kurzu 5,62:1.

Podle bookmakerů Fortuny se prvním premiérem s důvěrou stane současný předseda vlády v demisi Babiš. "Navzdory minimálnímu kurzu 1,01:1 na tuto variantu směřuje 50 procent sázek," podotkl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Na druhém místě za Babišem následuje s výrazným odstupem ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) s kurzem 17:1. Podle Šraina na něj jde zhruba desetina sázek. Třetí je předseda ODS Petr Fiala s kurzem 35:1. Největším outsiderem z 11 kandidátů, na které se dá sázet, je bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek (2000:1).

"Překvapivou variantou je ale navzdory obrovskému kurzu 600:1 komunista Vojtěch Filip. Na to, že bude příštím premiérem s důvěrou právě on, jsme přijali 78.000 korun, což je více než třetina sázek. Pokud by se tak stalo, Fortuna by na těchto sázkách vyplácela přes 42 milionů korun," uvedl Šrain.

V první vládě s důvěrou bude podle bookmakerů Fortuny téměř jistě vítěz podzimních voleb, hnutí ANO (1,12:1). Za velmi pravděpodobnou považují účast ČSSD (1,4:1). Následují ODS (5:1) a KDU-ČSL (6:1). Nejméně pravděpodobní jsou ministři z TOP 09 (165:1).