Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ANO trvají na svém: Premiérem ČR může být jedině Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanecký klub ANO se dnes shodl, že šéf hnutí Andrej Babiš je i nadále jediným kandidátem na post premiéra. Jeho osoba přitom byla hlavním důvodem krachu rozhovorů o možné koalici ANO s ČSSD. Trestně stíhaného předsedu vlády ale odmítají i další strany.

Babiš bude dnes večer jednat s prezidentem Milošem Zemanem o dalším postupu při sestavování vlády. Podle Jaroslava Fatýnka je podpora Babiše mezi poslanci ANO nezpochybnitelná. "Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš," řekl Faltýnek.

Sociální demokraté už před koaličními rozhovory označili trestní stíhání Babiše kvůli financování farmy Čapí hnízdo za zásadní problém. Vyjednavači ČSSD později uvedli, že by byli ochotni trestně stíhaného premiéra tolerovat, požadovali ale výměnou za to kontrolu nad ministerstvem financí, nebo vnitra. ANO tento požadavek odmítlo.

Pokud by ANO od nominace Babiše do premiérské funkce ustoupilo, je s hnutím připraveno spolupracovat více stran. Kromě ČSSD tuto ochotu vyjádřili i lidovci nebo Starostové. Tyto tři strany mají spolu s ANO ve Sněmovně 109 poslanců.

Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi v demisi dal čas do léta. Znovu ho premiérem dosud nejmenoval.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy