Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman doporučil Babišovi jednat s SPD a komunisty

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Babiš to řekl dnes večer po jednání s hlavou státu v Lánech. Zeman byl velice překvapen, že se nezdařila jednání ANO s ČSSD, přestože už existovala dohoda o programu a šlo pouze o personální otázky, uvedl předseda vlády.

K vládě hnutí ANO s ČSSD, kterou měli podporovat komunisté, Česko dlouho mířilo. Rozhovory ANO a socialistů ale zkrachovaly minulý týden na tom, že ANO nechtělo ustoupit od nominace svého předsedy Babiše do funkce premiéra. Odmítlo současně ČSSD přenechat ministerstvo vnitra, což podle sociálních demokratů mělo být zárukou nezávislého vyšetření případu Čapího hnízda, ve kterém se podle policie stal dotační podvod. ANO na Babišovi jako premiérovi trvá.

Spojenectví ANO, SPD a KSČM by mělo ve dvousetčlenné Sněmovně mělo 115 hlasů.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal čas do léta.

Zeman dlouhodobě odmítá předčasné volby, pro řadu sněmovních stran by se ale mohlo jednat o přijatelnější variantu, než kdyby se hlava státu podobně jako v roce 2013 rozhodla jmenovat úřednický kabinet. Babiš řekl, že bude akceptovat, pokud Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného z ANO, dodal ale, že takový vývoj neočekává.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy