Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychetskému vadí "kohorty panošů" kolem Zemana. Svého nástupce chce řešit přímo s prezidentem

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v minulosti několikrát naznačil, že své desetileté funkční období pravděpodobně nedokončí. Jméno svého nástupce bude chtít s prezidentem Milošem Zemanem prodiskutovat. Ke schůzce by rád přizval i předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu a předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala.

Rychetský letos v lednu před prezidentskými volbami kritizoval Zemanovy spolupracovníky. Řekl, že pokud má z něčeho obavy, tak z "kohorty panošů", která je na Hradě kolem Zemana. Zmínil to v souvislosti s nominací svého nástupce, za největšího favorita bývá označován předseda Nejvyššího správního soudu Baxa. K Rychetskému ale pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře Baxy už není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. "Nevylučuji, že mají svého koně," uvedl Rychetský v lednu.

Serveru HlídacíPes.org řekl, že jeho komunikace s Hradem je už řadu let nulová, a neumí tedy odhadnout postoj Hradu k obsazení vysokých soudních postů. Chce proto požádat Baxu a Šámala "o jakési diskusní sezení" přímo se Zemanem, a ne s jeho úředníky.

Poznamenal také, že Zemanovy zájmy se pohybují především v ekonomické a politické oblasti a otázka justice, jejího fungování a spravedlnosti se "vůbec nejeví jako pro něj důležitá, což možná právě otevírá prostor pro nějaké úředníky Pražského hradu".

Funkční období Baxy, stejně jako místopředsedy NSS Michala Mazance, končí na konci září. Poté se stanou řadovými soudce NSS. Předsedu a místopředsedu NSS jmenuje prezident z řad soudců tohoto soudu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že zpráva o možné schůzce je pro Pražský hrad "novou informací". 

Témata:  Pavel Rychetský Miloš Zeman Pavel Šámal Ústavní soud ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy