reklama

Hodonínský soud opět rozhodl stejně, ačkoli odvolací soud, jímž je Krajský soud v Brně, mu případ už dvakrát vrátil. 

Loni v září odvolací soud konstatoval, že "českým dětem nemůže být v České republice odepřena soudní ochrana s odkazem na cizí rozhodnutí, která neprošla testem předpokladů pro uznání rozhodnutí a která nebyla z tohoto pohledu řádně přezkoumána". Nepřijatelný je podle odvolacího soudu opačný názor, který by vedl k závěru, že český soud může "odmítnout svoji pravomoc (také) na základě cizího rozhodnutí, které bylo vydáno v rozporu se základními hodnotami a principy, na kterých je právní řád České republiky založen".

Podle členky petičního výboru na podporu rodiny Jitky Chalánkové odvolací soud vlastně řekl, že případy českých dětí patří k českým soudům. Ssoudkyně hodonínského soudu tak podle ní nerespektovala rozhodnutí soudu vyšší instance.

Právníci Michalákové se obrátili na hodonínský soud kvůli upravení péče o děti po rozvodu rodičů před čtyřmi lety. Michaláková žádala o svěření synů do své péče. Soud ale poprvé v prosinci 2015 řízení zastavil s poukazem na to, že se záležitost řeší v Norsku. Právníci Michalákové poukázali na to, že i když chlapci i matka bydlí v Norsku, mají české občanství. Krajský soud o půl roku později usnesení okresního soudu zrušil a soud v Hodoníně se případem zabýval znovu. Řízení podruhé zastavil loni v červnu.

Norská sociální služba odebrala rodičům v současnosti třináctiletého Denise a devítiletého Davida na jaře 2011, a to kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Loni v létě se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.