Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sklep domu v Říčanech ukrýval středověké mince, poklad schovávali před Žižkou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Říčany (u Prahy) - Ve sklepní chodbě jednoho z domů na říčanském náměstí byly ukryty středověké mince. Majitelé domu poklad objevili v 90. letech a letos v březnu ho předali muzeu k odbornému zpracování, které potrvá několik měsíců.

V keramické nádobě s pokličkou bylo 348 stříbrných mincí. "Nález výrazně přispěje k poznání nejstarších dějin města Říčany," uvedl v tiskové zprávě to dnes uvedl historik Oblastního muzea Praha-východ Martin Hůrka. Mince se stanou součástí archeologické sbírky muzea. Pokud se potvrdí, že jde o groše z přelomu 14. a 15. století, bude podle muzea možné hledat vztah pokladu s obdobím husitských válek v letech 1419 až 1434, které vypukly po smrti Václava IV. Říčanský hrad roku 1420 několik dní dobývala Žižkova vojska.

Odborníci dosud stanovili téměř 40 grošů Václava IV., k nimž přibyly čtyři groše jeho otce Karla IV. Jiný typ mincí než pražské groše dosud identifikován nebyl. "Pro ztotožnění většiny mincí s obdobím vlády Václava IV. (1378-1419) hovoří i špatný stav ražby většiny kusů, který je pro dané období typický," uvedl Hůrka. Ražba je často nedoražená nebo excentrická.

Gotický sklep, v němž byly mince nalezeny, má podobu pozvolna klesající chodby s valenou klenbou postavenou z místní břidlice. Ze stejného kamene byl postaven i 300 metrů vzdálený říčanský hrad. Sklep je podle muzea v Říčanech nejstarší a není vyloučeno, že jeho vznik sahá až k počátkům města kolem přelomu 13. a 14. století.

Martin Škába z rodiny nálezce objev připisuje svému otci a jeho zálibě v budování nových a čištění starých sklepů pod říčanským domem. 

Témata:  poklady historie mince

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy