Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael oslaví svůj vznik v Praze na Hradě

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Praha - Prezident Miloš Zeman převzal oficiální záštitu nad oslavou 70. výročí vzniku Izraele, která se bude na konci dubna konat ve Španělském sále Pražského hradu.

Zeman se oslav zúčastní a během večera vystoupí s proslovem. Serveru Aktuálně.cz to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Izraelské velvyslanectví si prezidentovy záštity podle své mluvčí Mahuleny Červené velmi váží, pozváno je 1200 hostů.

Podle prezidentské kanceláře jde o naprosto mimořádnou událost a zřejmě o první případ v novodobé historii, kdy se oslavy vzniku cizího státu uskuteční v reprezentativních prostorách Hradu a pod oficiální záštitou prezidenta.

"Nejenom, že je to důležité výročí, ale stát Izrael je pro nás důležitou oporou a inspirací. Spojuje nás společná historie. Při vzniku Izraele stálo tehdejší Československo. Je potřeba si tuto událost připomenout," zdůvodnil serveru Ovčáček, proč se akce cizího státu odehraje v sídle českých prezidentů. "Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta Zemana a vyjádření mimořádného přátelství k Izraeli," dodal.

Podle Ovčáčka bude z Pražského hradu podtrhnutí spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem zaznívat velmi významně. "Snažíme se pozitivně tlačit na českou vládu, aby v této iniciativě navazovala," doplnil Ovčáček.

Podle mluvčí ambasády je oslava 70. výročí Dne nezávislosti Izraele v prostorách Pražského hradu, jenž je po staletí symbolem a srdcem české státnosti, důkazem "výjimečných a přátelských vztahů mezi oběma zeměmi".

Témata:  Izrael Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy