Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se v Lánech setkal s Babišem. Spolupráce s SPD by prý ohrozila důvěru vládě

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány - Prezident Miloš Zeman přijal dnes odpoledne na zámku v Lánech premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Část poslanců ANO by podle Babiše nepodpořila spolupráci s SPD a hrozilo by, že žádost vlády o důvěru by opět skončila neúspěchem.

Babiš vyjednává o druhém pokusu o sestavení vlády poté, co jeho první vláda v lednu nezískala důvěru Sněmovny. Minulý týden zkrachovala jednání mezi ANO a ČSSD o koaličním kabinetu, který by podporovala KSČM. Zeman poté doporučil Babišovi, aby hledal podporu pro svou vládu u KSČM a SPD, ve čtvrtek ale výbor hnutí ANO tuto možnost odmítl a vyzval k obnovení rozhovorů s ČSSD.

"Protože docela dost našich poslanců má osobní problém s SPD, a někteří by možná nikdy takovou spolupráci nepodpořili, spočítal jsem si velmi snadno, že by mě mohl zase čekat neúspěšný pokus. Tak to fakt ne," napsal dnes Babiš na facebooku. Uvedl rovněž, že si nechce žádné poslance kupovat ani nikomu hrozit, zároveň ale nechce, aby byl i druhý pokus o získání důvěry neúspěšný. V lednu poslanci odmítli jednobarevný kabinet ANO, pro hlasovalo pouze 78 poslanců vládního hnutí.

"Naši kolegové z krajů měli obavu i z toho, že by jim začali odcházet zkušení lidi a noví by nepřicházeli. Už takhle prý někteří čekali, jak to celé dopadne, než dali souhlas se zapsáním svého jména na kandidátní listinu do komunálních voleb. Já z toho strach nemám, ale krajští předsedové zněli dost přesvědčivě," napsal dále Babiš.

S předsedou ČSSD Janem Hamáčkem se prezident sejde ve čtvrtek odpoledne. Na příští týden má Zeman naplánované i schůzky s předsedou ODS Petrem Fialou, předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Vyjednavači ANO a ČSSD se k dalším rozhovorům sejdou v pondělí večer. Sociální demokraté čekají, s čím ANO přijde, potom se rozhodnou, zda budou v jednání o vládě pokračovat. První vyjednávání mezi oběma uskupeními dospěla v programu prakticky ke kompletní dohodě, zkrachovala ale na personáliích. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy