Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum o vzdělání v Česku: Mladým chybí před nástupem do práce praxe

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: DataLife

Praha - Úroveň vzdělání v Česku ohodnotilo v průzkumu jako vysokou, nebo velmi vysokou 53 procent účastníků průzkumu. Zhruba devět desetin dotázaných ale vytklo českému školství, že mladí lidé nemají před vstupem na trh práce dost praktických zkušeností v oboru.

Ve školách by měli působit vyučující či jiní odborníci, kteří mají zkušenosti z praxe, míní většina lidí v průzkumu agentury Ipsos pro sdružení firem Byznys pro společnost.

K výuce by také měly být podle asi tří čtvrtin lidí využívány praktické příklady a měly by se rozšiřovat možnosti stáží a brigád pro studenty ve firmách. "Je důležité, aby se firmy podílely na koncepci vzdělávání, ale současně je důležité, aby byly firmy připraveny na mladé - například v nabídce flexibility práce či umožnění sladění osobních hodnot s firemními," uvedla šéfka Byznysu pro společnost Pavlína Kalousová.

Dvě pětiny dotázaných také zdůraznily význam výuky cizích jazyků. Jen zhruba třetina lidí považuje za důležité pro přípravu na praxi používat při výuce výpočetní techniku a moderní technologie.

Přitom třeba mluvčí operátora O2 Hany Farghali v souvislosti s průzkumem uvedl, že O2 vidí ve znalosti digitálních technologií u absolventů nedostatky. "Jako čím dál palčivější problém vnímáme, že ze škol vycházejí lidé bez základní digitální gramotnosti. Jedna věc je digitální technologie vlastnit, a druhá je umět je správně využívat," uvedl. O2, které zaměstnává v Česku tisíce lidí, proto podle něj podporuje třeba vzdělávání v zabezpečení digitálních technologií.

Témata:  školství firmy průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy