Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matějská pouť v Praze zavírá brány, návštěvnost pokazilo nepříznivé počasí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Na Výstavišti v Praze-Holešovicích dnes končí Matějská pouť. Na celkové návštěvnosti se promítlo nejen špatné počasí, ale i pád Trojské lávky. Kvůli opravě Výstaviště musejí do června areál opustit i atrakce, které v něm obvykle po pouti zůstávají po celý rok.

"Více než polovinu Matějské pouti byly dvanáctistupňové, čtrnáctistupňové mrazy. To jsem se vůbec divil, že rodiče s dětmi přišli," řekl správce pouti Václav Kočka. O Velikonocích a víkendech, kdy se oteplilo, byla podle něj návštěvnost velká. V sobotu ji odhadoval až na 50.000 lidí. 

Hned v noci se podle něj začnou atrakce bourat, na pondělí jsou objednány i jeřáby. Správci atrakcí je budou v následujících dnech opravovat a repasovat, po skončení výpovědní lhůty je z areálu odvezou.

"Stálé atrakce jako horská dráha nebo ruské kolo dostaly výpověď z nájmu. Stalo se tak v rámci revitalizace a modernizace Výstaviště a v rámci celkového úklidu areálu," sdělila mluvčí Výstaviště Praha Jana Čermáková. Jestli se poté atrakce do reálu vrátí mimo dobu Matějské pouti, zatím podle Kočky není jasné.

Každoročně se na šestitýdenní pouť zaměřují také kontroloři České obchodní inspekce (ČOI). Výsledky letošní kontrol zatím nejsou uzavřené. Loni zjistila ČOI závady u sedmi atrakcí. Nedostatky se týkaly například bezpečnostních pásů u elektrických autíček, výšky nástupu na atrakci nebo ukotvení nafukovací skluzavky.

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595, díky únorovému termínu svátku svatého Matěje jde o první jarní pouť v Evropě. Původní poutě byly v okolí dejvického kostelíka, v místech, kterým se dnes říká Na Babě nebo U Matěje.

Témata:  Matějská pouť Praha kolotoče

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy