Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš znovu obrátil kvůli Sýrii? Přišel s dalším vyjádřením, v pořadí už třetím

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes při návštěvě Karlovarského kraje řekl, že nálet USA, Británie a Francie v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní. V sobotu spojenecký zásah označil za nevyhnutelný, v neděli řekl, že nic neřeší. Představitelé ODS a TOP 09 Babiše za změnu postoje kritizovali.

"Útok má odstrašit od používání chemických zbraní. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickému vlivu Turecka, Ruska a Íránu. Měli jsme být aktivnější a hned po nástupu prezidenta (USA Donalda) Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový," řekl dnes Babiš na dotaz, jaké je stanovisko Česka k zásahu v Sýrii.

V sobotu vydal Babiš stanovisko, ve kterém se jednoznačně stavěl na stranu USA, Británie a Francie. "Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný," napsal tehdy na twitteru. Zároveň vyzýval světové mocnosti, aby jednaly o mírovém řešení syrského konfliktu.

V neděli po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a po kritice ze strany KSČM, s níž ANO jedná o možné podpoře vlády, přišel Babiš s jiným vyjádřením. "Vojenský zásah nic neřeší, neřeší to situaci lidí, kteří tam žijí. Je třeba si sednout za stůl a společně to řešit," řekl novinářům. Zdrženlivě se postavil také k sobotním vyjádřením ministra zahraničí Martina Stropnického a ministryně obrany Karly Šlechtové (oba ANO), kteří spojenecký nálet podpořili. "Nebylo to jednotné stanovisko vlády," uvedl Babiš. Žádný z ministrů se zatím k premiérovým slovům nevyjádřil.

"A to si Andrej Babiš s Martinem Stropnickým a Karlou Šlechtovou dopředu nesjednotili stanoviska k Sýrii, když jsou z jedné strany a vlády? Takovému diletantismu v zahraniční politice se ani nechce věřit. Nebo sjednotili, ale premiéra už začínají ovlivňovat komunisté?" reagoval na Babišovu změnu názoru předseda ODS Petr Fiala.

"Dokážu si vážit politika, který má opačné názory než já. Co si ale máte myslet o chameleonovi, který v sobotu podpoří akci spojenců, přijme od nich poděkování za podporu a v neděli se od svého stanoviska rázně distancuje? Dělá nám ostudu v celém světě," uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zeman v neděli uvedl, že nesouhlasí s žádným útokem proti jiné zemi, pokud nemá mandát Rady bezpečnosti OSN nebo nejde o zásah proti islámským teroristům. V roce 1999 nicméně Zeman jako premiér odsouhlasil letecké útoky NATO na cíle v tehdejší Jugoslávii, které rovněž mandát Rady bezpečnosti neměly.

Útok západních zemí na Sýrii o víkendu i dnes aktivně komentoval na sociálních sítích prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Obvinil v nich například české novináře nebo pracovníky neziskových organizací, že vítají válku. Dnes naznačil, že část české společnosti touží "po smrtícím konfliktu mezi USA a Ruskem". Server iDnes.cz dnes uvedl, že se jeho vyjádřeními bude zabývat jeho nadřízený, kancléř Vratislav Mynář. ČTK kancléř řekl, že sociální sítě sám nepoužívá, nechá si z nich proto připravit podklady a vše s Ovčáčkem probere.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek Petr Fiala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy