reklama

Ruml bude kandidovat v obvodu, který zahrnuje okresy Rokycany a Plzeň-sever a západní část Berounska. "Je liberálním politikem, a tak logicky při svém návratu do politiky požádal o podporu nejliberálnější stranu naší politické scény. Reprezentuje hodnoty svobody a volnosti myšlení," uvedl poslanec a předseda Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň.

Bývalý disident Ruml byl po pádu komunismu vlivným členem Občanské demokratické strany (ODS), po kritice afér ODS a pozdějším odchodu ze strany se stal pro Václava Klause jedním z hlavních politických rivalů. Později stál Ruml u zrodu dnes zaniklé Unie svobody, v roce 2010 se stal členem Strany zelených. V letech 1998 až 2004 zasedal za Prahu 6 v Senátu, od roku 2000 byl místopředsedou Senátu pro zahraniční styky.

Ruml podle Bartoně prezentoval své odhodlání bojovat za demokratické principy a občanskou společnost jak na krajské schůzi, tak na internetovém fóru Pirátů. "Po parlamentních a prezidentských volbách se domnívám, že demokratická část společnosti, která se nyní dostala do role menšinové opozice, se musí stmelit a sjednotit," uvedl.

Druhý kandidát za Domažlicko a část okresu Klatovy, který jako Ruml získal většinu všech hlasů už v prvním kole volby, pracoval postupně jako projektový manažer, referent stavebního úřadu a teď má projekční kancelář.

"Jako projektant se dostávám do styku s lidmi po celém okrese a pomáhám jim projít procesem schvalování staveb, kde je asi nejlépe vidět přebujelá byrokracie, se kterou chci jako senátor bojovat. Chci, aby senátor plnil funkci okresního ombudsmana," uvedl Krutina, který letos splnil podmínku věku nad 40 let. Je dlouholetým členem Pirátů a ve své politické činnosti se zabývá územním plánováním, dopravou a technickým fungováním Domažlic.

"V Pirátské straně o kandidátech nerozhodují stranické sekretariáty, ale všichni členové příslušného krajského fóra, ve kterém leží volební obvod," uvedla mluvčí. Krajské fórum volí kandidáty, republikový výbor má v případě nesouhlasu právo veta.