Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odposlechy Rittiga a Nagyové jsou zákonné, rozhodl soudce

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Námitky Ivo Rittiga a dalších obžalovaných z kauzy o vyzrazení tajných informací BIS byly zamítnuty. Podle předsedy senátu pražského městského soudu Petra Nováka byly nařízeny zákonně.

Rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že nařízení o odposlechu musí rozhodnout okresní soud v místě, kde byl údajný zločin spáchán, nemůže být podle Nováka použito zpětně.

Odposlechy jsou stěžejním důkazem obžaloby, podle dnešního sdělení mluvčí soudu má jejich přehrávání trvat zhruba šest hodin. Proti jejich použití shodně protestují všichni obžalovaní a jejich obhájci. Poukázali na to, že o povolení odposlechů rozhodoval místně nepříslušný soud - Okresní soud v Ostravě, ačkoliv údajná trestná činnost se stala v Praze.

Soudce Novák při dnešním hlavním líčení ale výslovně uvedl, že tyto námitky nepřipustí. "Nařízený odposlech považuji za zákonný a myslím si, že Ústavní soud na tom nemůže nic změnit," prohlásil.

Témata:  Ivo Rittig Jana Nagyová BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy