Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký velvyslanec byl u Zemana. Upřímné přátelství, říká Ovčáček

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zemam dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zeman ani velvyslanec k jednání neposkytli komentář. Tématem setkání měly být aktuální události ve světě i česko-americké vztahy, řekl před schůzkou mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Rozhovor Kinga se Zemanem trval necelou hodinu. Prezident velvyslance přijal ve své pracovně. Mluvčí Ovčáček zveřejnil pouze fotografii ze schůzky se svým komentářem. "Upřímné spojenectví a upřímné přátelství," napsal na facebook.

Mluvčí před jednáním uvedl, že jde o dlouhodobě plánované setkání. "Věnováno bude nejen aktuálnímu dění ve světě, ale také otázce spojeneckých česko-amerických vztahů," sdělil ČTK. Tématem mohl být i nákup vojenských vrtulníků za několik miliard korun. Americká firma Bell je jedním z favoritů tendru.

Zeman v poslední době kritizoval USA a jejich spojence za zásah v Sýrii. Amerického prezidenta Donalda Trumpa ale v minulosti chválil. Po jeho zvolení do úřadu amerického prezidenta si spolu telefonovali a Pražský hrad následně zveřejnil, že se v dubnu 2017 setkají v Bílém domě. Schůzka se ale dosud neuskutečnila a na přijetí dosud Zeman čeká marně.

Rozpory mezi Pražským hradem a americkou diplomacií vyvolal také postoj Zemana k vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Zatímco ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) rozhodl o jeho vydání do Spojených států, Zeman podporoval Rusko, které o Nikulina mělo také zájem.

King se Zemanem se poprvé setkali za začátku prosince, když velvyslanec předával prezidentovi své pověřovací listiny. Ve funkci vystřídal Andrewa Schapira, s nímž český prezident neměl dobré vztahy, několikrát se dostali do sporu. Poprvé se střetli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za "poněkud prekérní", když se Zeman chystal do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Český prezident také označil za pokrytecké, když Schapiro společně s dalšími velvyslanci propagoval v Česku boj proti korupci. Amerického velvyslance, údajně kvůli chybě protokolu, kritizoval i za to, že se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Velvyslanectví USA Steve King

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy