reklama

Smlouva byla podle starosty nevýhodná a městská část neměla jinou možnost, než nájemci zaplatit provedené úpravy v budově. Policie by nyní měla prošetřit, zda tím byl spáchán trestný čin, či nikoli. ČTK to řekl Kolář.

"Hned, co jsme v roce 2016 schválili v zastupitelstvu ukončení nevýhodné smlouvy, kterou Praha 6 pronajímala Polikliniku Pod Marjánkou soukromníkovi, tak se na nás snesla kritika, že výpověď byla špatně provedena, že jsme neoprávněně vyplatili odstupné, které ale bylo spočítané důkladným auditem Ernst & Young, a podobně," řekl ČTK Kolář. Vyplacených 40 milionů korun kritizovala opozice.

Praha 6, která má Polikliniku Pod Marjánkou ve správě od roku 2008, ji v roce 2010 pronajala soukromé firmě na 30 let za půl milionu korun ročně. Před dvěma lety městská část smlouvu vypověděla kvůli nevýhodnosti. Podle Koláře nájemce pronajímal budovu dál 60 podnájemníkům, z čehož měl 7,5 milionu korun ročně. Radnice ale musela při vypovězení smlouvy zaplatit nájemci náklady na provedené rekonstrukce v budově.

Polikliniku nyní spravuje společnost SNEO, kterou Praha 6 vlastní. Městská část připravuje rozsáhlou rekonstrukci polikliniky a chce ji rozšířit o dostavbu pro umístění LDN, která by měla stát 100 milionů korun. Opravy zpomalilo řízení o prohlášení souboru budov za kulturní památku. Ministerstvo kultury prohlásilo polikliniku za kulturní památku v únoru, rozhodnutí zatím není pravomocné, protože městská část proti rozhodnutí podala rozklad.