Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechme naše firmy stavět íránské reaktory, říkají komunisté. Byli bychom vlastizrádci, zlobil se Kalousek

Jaderná elektrárna
Jaderná elektrárna
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Sněmovna ani dnes nedokončila úvodní kolo debaty o návrhu poslanců KSČM na zrušení zákona zakazujícího českým firmám podílet se na dodávkách do íránské jaderné elektrárny Búšehr.

Debatu přerušila už v úterý, pokračovat v ní bude zřejmě ve čtvrtek. Předloha čelí návrhu na zamítnutí a setkala se s kritikou především ze strany TOP 09 a KDU-ČSL. Návrh na zamítnutí vznesl již v úterý předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Naopak zrušení zákazu podporují zástupci podnikatelů.

S kritikou dnes vystoupil předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Odvolával se hlavně na dnešní slova íránského prezidenta Hasana Rúháního, který podle agentury Reuters řekl, že Írán si vyrobí nebo koupí jakékoliv zbraně, aby byl schopen se bránit, a nebude čekat na svolení.

Írán podle Kalouska nebude váhat, zda zařadí Česko na seznam svých cílů. "Jestli to propustíme do druhého čtení s úvahou, že vůbec jsme ochotni přemýšlet, jak budeme zásobovat svými dodávkami jaderný program zemi, která je připravena nám jít po krku, tak jsme vlastizrádci," prohlásil Kalousek. Nakonec si vyžádal přestávku na poradu svého klubu čímž jednání Sněmovny pro dnešek skončilo.

Zástupce navrhovatelů a předseda KSČM Vojtěch Filip jeho slova označil za demagogii. Podle něj se poslanci ničeho nedopustí, pokud předlohu propustí do dalšího projednávání. Mezinárodní agentura pro atomovou energii podle Filipa potvrdila i za účasti českých expertů, že jde o mírové využívání jaderné energie a že zneužití výroby nehrozí. Komunisté argumentují mimo jiné tím, že zákon brání normalizaci obchodních i ekonomických vztahů s Íránem a poškozuje český export.

Jana Černochová (ODS) neúspěšně navrhovala projednávání bodu přerušit do doby, než bude známo stanovisko předsedy vlády Andreje Babiše nebo ministra zahraničních věcí Martina Stropnického. Oba se z dnešního jednání omluvili. Vláda jako celek zaujala neutrální stanovisko, negativní postoj mělo ministerstvo obrany.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která o rok později ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Témata:  Írán KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslav Kalousek jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy