Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od smrti Ferdinanda Peroutky uběhne 40 let

Pasáž z knihy
Pasáž z knihy "Mluví k vám Ferdinand Peroutka"
Foto: Idealiste.cz

Praha - Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky, který zemřel 20. dubna 1978 ve věku 83 let v New Yorku, se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Peroutka byl rovněž demokratickým politikem, účastníkem druhého odboje a předním činitelem politické emigrace po komunistickém puči v únoru 1948. Jako občan a bojovník za lidská práva výrazně ovlivnil myšlení několika generací.

Pražský rodák řídil za první republiky kulturně politickou revui Přítomnost a přispíval do různých periodik v čele s Lidovými novinami. Za okupace odmítl spolupráci s gestapem a byl až do konce války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Po osvobození řídil jako šéfredaktor Svobodné noviny a týdeník Dnešek, věnoval se vlastní literární tvorbě a stal se též poslancem Národního shromáždění za národní socialisty. Po únoru 1948 emigroval, později se usadil v USA.

Autor monumentálního historického díla Budování státu se stal jedním ze zakladatelů a do roku 1961 vedoucím českého vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uznání ve vlasti se dočkal teprve po listopadu 1989. V květnu 1991 byla urna s jeho ostatky uložena na vyšehradském hřbitově. V roce 1995 vznikla u příležitosti stého výročí jeho narození Cena Ferdinanda Peroutky, jedno z nejvýznamnějších ocenění pro tuzemské novináře. Ve stejném roce propůjčil Václav Havel Peroutkovi Řád T. G. Masaryka.

Nedávno se Peroutka dostal do centra pozornosti kvůli slovům prezidenta Miloše Zemana, který v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů při nástupu nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl. Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se prezidentské kanceláři nepodařilo dohledat. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se soudní cestou snaží jméno svého děda očistit. Pravomocný verdikt dosud nepadl.

Témata:  Ferdinand Peroutka novináři Miloš Zeman USA výročí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy