Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snad na oslavu ČSR přijede i Zeman, doufá Rychetský

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brno - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by si přál, aby se prezident Miloš Zeman 24. října zúčastnil slavnosti ke 100. výročí Československa. Ústavní soud ji uspořádá ve svém brněnském sídle, očekává také účast dalších ústavních činitelů. Dnes při jednání osobně pozval předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Rychetský nedávno také požádal Zemana o schůzku kvůli některým očekávaným personálním změnám v justici. Termín schůzky zatím Rychetský nezná, ale předpokládá, že k ní nepochybně dojde. Novinářům dnes řekl, že jeho žádost nemá žádné časové omezení.

Server HlídacíPes.org minulý týden napsal, že Rychetský chce s prezidentem mluvit o svém potenciálním nástupci. Rychetský v minulosti několikrát naznačil, že své desetileté funkční období pravděpodobně nedokončí. Tématem schůzky by mohlo být i obsazení míst předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu. Letos v září vyprší mandát Josefu Baxovi a Michalu Mazancovi.

Hospodářské noviny ve středu s odkazem na důvěryhodné justiční zdroje uvedly, že Rychetský navrhne Zemanovi rošádu dvou uznávaných soudců. K Ústavnímu soudu by prý rád přesunul Josefa Baxu, jehož by na Nejvyšším správním soudu podle listu nahradil nynější ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

"Nesmí se věřit všemu, co se objeví v médiích," řekl dnes Rychetský. Jeho názor se prý jako první dozví prezident, pokud se uskuteční navržená schůzka.

Jmenování předsedy Nejvyššího správního soudu je v kompetenci prezidenta, vybírá z členů soudu. Ústavní soudce jmenuje prezident poté, co získají podporu v Senátu.

Témata:  Miloš Zeman Pavel Rychetský prezident ČR

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:19

Policie evakuovala gymnázium v Litvínově. Do budovy někdo násilně vnikl

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy