Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězný únor byl prohraný únor, řekl Zeman na sjezdu KSČM

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Nymburk - V Nymburku dnes ráno začal sjezd KSČM, na kterém tři stovky delegátů zvolí nové vedení. Už během vítání delegátů v kuloárech zaznělo, že vyzyvatelů současného předsedy Vojtěcha Filipa bude méně, než udávají oficiální nominace. Prezident Miloš Zeman na sjezdu připomenul oběti minulého režimu.

"To, čemu říkáte Vítězný únor, byl prohraný únor. Protože vytvořil monopol moci," řekl Zeman třem stovkám delegátů sjezdu, který má zvolit nové vedení komunistické strany. A doplnil, že každý monopol vede k degeneraci. Připomenul současně popravené za komunistického režimu včetně členů strany.

Později prezident vyzval KSČM k sebereflexi. Pokání je předstupněm pro očistu, pro normální život, uvedl s tím, že je stoupencem socialismu, ale socialismu demokratického. Přeje si, aby mohl o komunistech říct s čistým svědomím, že jsou demokratickou stranou.

Zeman se zúčastnil sjezdu KSČM poprvé od listopadu 1989. Před Obecním domem v Nymburku na něj čekalo před dvě stě protestujících. V úvodu řeči Zeman poznamenal, že je povinností prezidenta setkat se s každým parlamentním subjektem, který ho pozve, vyslechnout ho a říct názory vlastní. Připomenul, že přijal účast i na nedávných jednáních hnutí SPD a sociálních demokratů.

V souvislosti s jednáními o vládě čeká, jak dopadnou obnovené rozhovory mezi hnutím ANO a ČSSD. Uvedl, že bude rád, když ANO a sociální demokraté pozvou ke stolu třetí stranu, jak chtějí komunisté. Sjezd strany pozdravil oslovením vážené soudružky, vážení soudruzi a za smíchu a potlesku delegátů dodal, že se jedná o starý sociálnědemokratický pozdrav.

Sjezd KSČM se po úvodních projevech předsedy Vojtěcha Filipa a prezidenta Miloše Zemana bude konat za zavřenými dveřmi. Delegáti o tom rozhodli v úvodu dnešního jednání. Zemanovo vystoupení se čeká od 10:30.

Dvě krajské organizace KSČM, a to pražská a plzeňská, následně neprosadily, aby sjezd byl dnes večer přerušen a pokračoval v listopadu, jak dříve avizoval Filipův vyzyvatel a oponent, nynější místopředseda Josef Skála. Hlasování napovídá, že Filip by mohl funkci předsedy obhájit.

Na sjezdu se zaregistrovalo všech 313 delegátů. Pro přerušení hlasovalo 135 z nich.

Rozhodnutí o uzavření sjezdu znamená, že neveřejné budou veškeré volební body včetně představení kandidátů do stranického předsednictva. Volba nového vedení patří k hlavním úkolům delegátů.

Už před zahájením sjezdu v kuloárech zaznělo, že Filipových vyzyvatelů bude méně, než udávají oficiální nominace. K favoritům se vedle Filipa řadí Skála a europoslankyně Kateřina Konečná.

Například poslanci Zdeněk Ondráček a Stanislav Grospič ČTK dnes potvrdili, že se vzdají kandidatury. Poslanec Leo Luzar ČTK zase potvrdil svůj dřívější záměr podpořit ve volbě europoslankyni Kateřinu Konečnou. "Je to mladá tvář KSČM se zkušenostmi Evropy," vysvětlil, proč svou nominaci vzdá v její prospěch.

Filip, který vede KSČM 12 let, chce delegáty oslovit s projevem nazvaným Kam dál. Co jim řekne, ale neprozradil.

"Otázka stojí tak, zda staré vedení obhájí mandát, či nikoli. Nebráním se ucházet o funkci místopředsedy. Sjezd je o otázce důvěry k současnému předsedovi strany," řekl Grospič.

Podle místopředsedy Jiřího Dolejše předseda Filip, který neodchází, měl v KSČM vždy silnou pozici. "Ovšem Konečná i Josef Skála nasbírali určitou podporu. Ve druhém kole budeme chytřejší. Favorité jsou Filip, Konečná a Skála," uvedl. Celkem získalo nominaci na post předsedy před dnešním sjezdem deset uchazečů, vyzyvatelů Filipa by tak mělo být zřejmě šest.

Vedle mimořádných voleb bude sjezd řešit i postoj ke vznikající vládě ANO, kterou vyjednavači KSČM slíbili tiše podpořit. Zatím nemá KSČM připravené na toto téma usnesení, podle Dolejše bude záviset na vývoji sjezdu. Očekávání vzbuzuje také dopolední projev prezidenta Miloše Zemana. Jeho kritici připomínají, že to bude poprvé po sametové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluví na sjezdu strany, která navazuje na někdejší KSČ a jejíž někteří členové zpochybňují utlačovatelskou roli komunistů v druhé polovině minulého století.

Jednodenní sjezd se koná za dohledu policie, a to nejen kvůli účasti prezidenta na jeho dopolední části. Na poledne svolali před místo sjezdu, Obecní dům v Nymburku, demonstraci odpůrci KSČM. Sejít se jich tam mají stovky až tisíce. Zatím není jasné, zda bude jednání otevřené pro novináře po odchodu prezidenta, delegáti o tom budou hlasovat.

Skandování "Miloše do koše", "Česko není Rusko" nebo "Že vám není stydno" a hlasité bubnování se dnes dopoledne ozývá na prostranství před Obecním domem v Nymburku, kam dorazil prezident Miloš Zeman na sjezd KSČM. Někteří lidé mávají českými nebo unijními vlajkami a drží transparenty s hesly jako "Putinův poskok" nebo "Chraňte Česko před ruským švábem". Některé poutače jsou namířeny i proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO).

Pořadatelé před Obecní dům, kde se komunistický sjezd koná, postavili traktor s valníkem, který poslouží jako improvizované pódium. Před něj demonstranti postavili poutač hlásící, že komunisté jsou podle nich přes třešně a šeříky vrazi. Na akci dohlížejí policisté. Kolem 10:00 bylo na místě podle jejich odhadu zhruba 200 lidí.

"Komunisté v době, kdy byli u moci, vystupovali na valnících od traktoru. Tak jsme se rozhodli využít příležitosti, že máme známé, kteří pracují na poli, a půjčili jsme si od nich valník," řekla ČTK jedna z organizátorek protestní akce Petra Melingerová.

Demonstrantům vadí hlavně to, že to bude poprvé po listopadové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluví na sjezdu strany navazující na někdejší totalitní KSČ. Chtějí vyjádřit odpor proti údajnému srůstání vládnoucí moci s komunisty. "Přihlásilo se spousta lidí, očekáváme, že jich přijede tak 600," uvedla Melingerová, která pochází z Nymburku.

Témata:  Miloš Zeman KSČM

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy