reklama

Před projekcí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera zahrál předehru k opeře Don Giovanni a první větu z Mozartovy Symfonie č. 38 D dur. Akci uspořádalo Hlavní město Praha společně s kulturními institucemi.

Součástí komponovaného večera byl i dosud neuvedený dokument o Formanovi z roku 1998, který natočili mladí režiséři z FAMU. Forman se v něm při příležitosti udělení čestného doktorátu FAMU zamýšlí nad tím, jak je pro umělce nesnadné pravdou pobavit a ještě vydělat nějaké peníze.

Mezi hosty v Obecním domě byli například rektor AMU Jan Hančil, bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), herec Jiří Macháček nebo režisér Jan Hřebejk. "Poprvé si ho pamatuju naživo na besedě na FAMU v roce 1991. A pak jsme měli to štěstí, že si vzal naší spolužačku Martinu, díky které jsme měli možnost potkat Formana i v soukromí. Ale jeho jako osobnost a filmaře zná každý, nejen lidi, kteří chtějí dělat film," řekl ČTK Hřebejk. "Řada jeho filmů skutečně odolává času a i Amadeus dokazuje, že to, co Forman udělal, je věčné," dodal.

Na večeru se podílely také Česká televize, Český rozhlas, Národní filmový archiv, který zapůjčil film, a Státní fond kinematografie. Výtěžek ze vstupného věnuje hlavní město katedře režie na FAMU.

V roce 2017 Praha udělila Formanovi čestné občanství jako zvláštní projev úcty a ocenění mimořádných zásluh v oblasti filmového umění a šíření věhlasu hlavního města Prahy ve světě. S ohledem na vzdálenost a zdravotní stav však režisér již toto ocenění nestihl osobně převzít. "Odchodem Miloše Formana z tohoto světa přišla naše země o jednoho z největších umělců minulého i současného století. Je příkladem člověka, kterému osud nerozdal do startu ty nejlepší karty, přesto však svým obrovským úsilím, pracovitostí a cílevědomostí, dosáhl celosvětového uznání. Málokdo proslavil Českou, respektive Československou republiku ve světě tak, jako on," uvedl pražský radní Jan Wolf.