reklama

Na tiskové konferenci dnes vedení festivalu představilo i logo letošního ročníku tradičně z dílny Studia Najbrt. Podle grafika Aleše Najbrta dvě filmová políčka v červenočerném provedení mohou symbolizovat přechod filmu od celuloidu k digitálu. Ve znělce festivalu hraje oscarový herec a loňský držitel ceny prezidenta festivalu Casey Affleck.

Umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová uvedla, že film Lásky jedné plavovlásky "vypráví o období, které Formana vymrštilo ke slávě". Lásky jedné plavovlásky natočil Forman krátce po Černém Petrovi a byl podle Zaoralové závanem realismu a čistého života mezi oficiálně schválenými filmy vznikajícími tehdy v socialismu. Ty, jak podle ní říkal i Forman, neměly nic společného s opravdovým životem. Zatímco neorealistické filmy vznikaly v kapitalismu a byly se životem daleko více spjaty, uvedla Zaoralová.

Lásky jedné plavovlásky patří ke klíčovým filmům československé nové vlny. V 60. letech byl úspěšně uveden na řadě festivalů, získal nominaci na Oscara a na Zlatý globus pro nejlepší zahraniční film. "Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval - filmem," řekl Bartoška. Věří, že uvedení "Lásek" uvítají i zahraniční hosté, pro něž bude příležitostí vidět Formanovu českou tvorbu, která tolik ovlivnila českou kinematografii.

Bartoška doplnil, že zahajovací koncert uvede hudbu z Formanových filmů. Český národní symfonický orchestr s Liborem Peškem zahraje hudbu z filmů Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy.

Festival letos opustil dlouholetý sponzor, jímž byla skupina ČEZ. Bartoška dnes uvedl, že festival zatím nemá generálního partnera. Hlavními partnery budou společnosti EP Industries a Mall.cz, obě firmy by měly podle dřívějších informací přispět zhruba 15 miliony korun. Nově mezi hlavní partnery přibyla společnost Accolade, která investuje do průmyslových nemovitostí. Svůj příspěvek navýšila společnost innogy.

Ministerstvo kultury přispívá festivalu 30 miliony korun, což je po odchodu firmy ČEZ jediný příspěvek státu, uvedl Bartoška. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy; odstoupení od partnerství s festivalem, které trvalo 16 let, zdůvodnila firma horšími hospodářskými výsledky. Na festival dával ČEZ asi 20 milionů korun ročně. Rozpočet festivalu loni činil kolem 135 milionů korun.

Příspěvek města a kraje by měl podle informací ČTK činit po osmi milionech, strukturu dalších příjmů festival nesdělil. Pořadatelem festivalu je společnost Film servis festival Karlovy Vary. Podle výroční zprávy za rok 2016 vykázala v daném roce čistý zisk 22,4 milionu korun. O rok dříve měla firma zisk 7,1 milionu korun. Firma v roce 2016 měla tržby za 121,8 milionu korun a získala od státu, kraje a města dotace za 46,6 milionu korun, což je stejně, jako by mělo být letos.