Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je málo aktivní v zahraniční a bezpečnostní politice. Musí se to zlepšit, říká Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dnes vystoupil na konferenci Evropské dialogy. Při té příležitosti uvedl, že Evropská unie bude muset být mnohem aktivnější v zahraniční a bezpečnostní politice ve svém blízkém okolí.

Sobotka připomněl, že USA jsou po zkušenosti v Iráku a Afghánistánu geopoliticky méně aktivní a že vzniklo kolem Evropy mocenské vakuum. „Evropa bude muset posílit dimenzi společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Jinak to podle mého názoru nepůjde," řekl Sobotka.

V okolí Evropy podle něj s překvapením sledujeme, že vznikají krize v Libyi, na Ukrajině nebo v Sýrii. Trvalo prý roky trvalo, než syrská krize začala někoho zajímat. Dodal, že pokud má EU zájem o stabilizaci svého bezprostředního okolí, tedy Blízkého východu, severní Afriky nebo východní Evropy, bude se v těchto oblastech muset mnohem více bezpečnostně a zahraničněpoliticky angažovat.

Eurokomisařka Věra Jourová, která se akce také zúčastnila, řekla, že nastavení Evropské unie je dlouhodobě velmi dobře fungujícím řešením v klidných časech. Ty má podle ní EU nejspíš za sebou, a měla by proto na to reagovat zodpovědnou debatou mezi lídry unie a jednotlivými státy. „Aby se našel takový model, aby se na úrovni unie dělala všechna opatření, která nemohou dělat státy," poznamenala.

Řeč přišla i na velký problém současnosti migraci. Podle Sobotky se lidé v Česku bojí, že přijdou o pocit bezpečí, který mají. Zároveň dodal, že politici nemohou lidem tvrdit, že existuje jednoduchý proces integrace uprchlíků, když se lidé mohou zajet podívat třeba na předměstí Paříže, kde uvidí problémy. Řekl, že politika ani náboženství nemohou sloužit jako alibi pro násilí. „Potřebujeme podporu umírněných muslimů, aby společně s námi proti teroristům jasně vystoupili a spolu s námi proti nim bojovali," řekl premiér.

Podle Jourové státy EU hodně zanedbaly otázky vzdělání, kultury nebo sociálních záležitostí. Za vlnou příklonu k terorismu u muslimských obyvatel v unii vidí třeba pocit nespravedlnosti, možnost navštěvovat školy koránu financované cizími ambasádami nebo radikalizaci na sociálních sítích a ve vězeních.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Věra Jourová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.