Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané si stěžují na hluk, technoparty u Liberce probíhá již třetím dnem

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Liberec - U Liberce už třetí den duní technoparty. Podle policie se počet návštěvníků Czarotek Free Party ustálil na nějakých 7000. I když stále nějací přijíždějí, jiní zase odjíždějí. Po domluvách policie některé systémy na noc ztlumily zvuk, stížností na obtěžující hluk ale přibývá. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie moc dělat nemůže, akce se koná na soukromých pozemcích a se souhlasem majitele. Nedodržení vyhlášky o nočním klidu je jen přestupkem s pokutami v řádech tisíců korun.

Na místě je podle odhadu policistů zhruba 25 hudebních systémů. "V době nočního klidu se tam pohybovali lidé ze státního zdravotního ústavu, kteří měřili hluk. Nicméně nešlo o hodnoty, které by byly zdraví ohrožující. Jsou určité limity, třeba i u rychlostních komunikací, které jsou kolem 70 decibelů, a tam ty hodnoty byly naměřeny mezi 40 a 60 decibely v různých místech, protože měřili na několika místech," řekla Suchánková. Lidé v nedaleké Krásné Studánce ale žádné zlepšení nezaznamenali. "Nedalo se vůbec spát," postěžovala si jedna z tamních obyvatelek. I v některých částech Liberce lidé museli zavírat okna, aby dunění v noci unikli.

Na technoparty vyjížděla přes noc třikrát záchranná služba, podle mluvčího Michaela Georgieva nešlo ale o nic závažného. "V jednom případě to bylo poranění nohy, v dalším intoxikace a také křeče. Ráno jsme tam vyjížděli znovu, také šlo zřejmě o intoxikaci," řekl mluvčí záchranářů. Pacienty odvážejí k vyšetření do liberecké nemocnice. "Nemůžeme je odvést na záchytku, protože si nemůžeme být jisti, zda jde o alkohol, drogy nebo něco jiného," vysvětlil postup Georgiev. Obává se, že bude případů kvůli vyčerpání přibývat. Akce má skončit až v úterý večer.

Policie zatím žádné vážné delikty řešit nemusela. "Zkontrolovali jsme bezmála 300 osob a přes 180 vozidel. S řidiči řešili policisté 34 přestupků, dvě desítky se týkaly přestupků proti bezpečnosti a plynulosti v silniční dopravě, 14 řidičů bylo pod vlivem omamných a návykových látek. Kromě těchto přestupků jsme řešili řidiče, který řídil přes vyslovený zákaz řízení a dalšího - občana Belgie, který v autě převážel omamně-psychotropní látku (3-MMC)," doplnila Suchánková.

Celníci kontrolovali v této souvislosti v blízkosti bývalého hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou 19letého cizince, u kterého objevili drogy. "Se zajištěnou zakázanou látkou jej předali policii. Cizinec byl projednán ve zkráceném přípravném trestním řízení pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Do zhruba čtyř hodin po jeho převzetí a provedení nezbytných úkonů byl předán spisový materiál státnímu zástupci a následně soudu," řekla Suchánková. Mladíkovi hrozí podle ní až pět let vězení.

Technoparty je v oblasti mezi Libercem, Mníškem a Stráží nad Nisou nedaleko hlavní silnice 13 vedoucí do Frýdlantu. Policie podle Suchánkové řeší zejména dopravní obslužnost na této komunikace při najíždění účastníků na pronajaté pozemky. Na místě jsou desítky policistů. "Od počátku spolupracujeme i s ostatními krajskými policejními ředitelstvím v Ústeckém kraji a středních Čechách a také se speciální pořádkovou jednotkou z Prahy," řekla Suchánková. Zjištěna bude podle ní i bezpečnost fotbalového derby Jablonce s Libercem, které se hraje dnes večer.

Témata:  technoparty Liberecký kraj život koncert Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy