reklama

Národní soutěž Gloria musaealis vyhlásí letošní vítěze 17. května v Obecním domě v Praze. Do 16. ročníku se přihlásilo 62 muzeí a galerií s rekordním počtem 99 soutěžních projektů, sdělila ČTK Anna Komárková, výkonná ředitelka pořádající Asociace muzeí a galerií.

Výstava Bydliště: panelové sídliště mapuje historii českých sídlišť od roku 1945 do roku 1989 i okolnosti jejich vzniku. Původně měla skončit v květnu. Za první tři měsíce ji navštívilo bezmála 15.000 zájemců, řekla ČTK Radka Potměšilová z Uměleckoprůmyslového muzea. Výstava je vyvrcholením pětiletého výzkumného a výstavního projektu, jehož výsledkem jsou i knihy Paneláci 1 a 2 oceněné Magnesií Literou za nejlepší odbornou knihu roku 2017 a druhým místem v soutěži Nejkrásnější česká kniha.

Mezi výstavami a expozicemi je v soutěži Gloria musaealis přes 40 projektů. Dvě nominované výstavy má Muzeum hlavního města Prahy, Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Muzeum a galerie v Prostějově, Muzeum města Ústí nad Labem, Muzeum Novojičínska a Oblastní galerie Liberec.

Přihlášené jsou instituce napříč republikou, Moravská galerie v Brně třeba nominovala úspěšnou výstavu Kmeny 90 reflektující fenomén alternativní kultury 90. let, Vlastivědné muzeum v Olomouci výstavu Milování v přírodě: Průvodce intimním životem zvířat, Národní technické muzeum expozici Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně nebo Muzeum města Ústí nad Labem výstavu Středověké Ústí.

Mezi 15 přihlášenými muzejními počiny je rekonstrukce roubenky v Kristiánově v Jizerských horách, kterou spravuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Jedná se o jediné dochované stavení kdysi významné sklářské osady Kristiánov. Národní galerie v Praze přihlásila revitalizaci areálu kláštera sv. Anežky. Čtyři desítky přihlášených má kategorie muzejní publikace roku, které většinou jsou doprovodnými knihami či katalogy k přihlášeným výstavám.