Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát dá letos stamilióny na humanitní vědy

Vysokoškolští studenti
Vysokoškolští studenti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na projekty aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ve společenských a humanitních vědách a také v umění půjde letos několik stovek milionů korun ze státního rozpočtu. Program ÉTA Technologické agentury (TA ČR), který je určený na tuto oblast, má v letech 2018-2023 rozdělit 2,4 miliardy korun. V první výzvě loni podpořil projekty za 467,5 milionů korun. Podle předsedy agentury Petra Očka je ÉTA oproti dřívějšímu programu pro společenskovědní oblast více zaměřená na propojení s technickými obory.

O peníze se žadatelé budou moci hlásit od 9. května, soutěžní lhůta potrvá 43 dní. Podpora sahá do výše 80 procent nákladů. Agentura očekává, že většinou to bude méně než 5,000.000 korun na jeden projekt. "První výzva byla loni, nyní je druhá," uvedl Očko. Oproti dřívějšímu programu se tentokrát více přihlíží ke spojení s technickými obory. "Konkrétně je velká priorita u projektů, které se zabývají společenskými dopady technologických změn," řekl Očko.

Už v první soutěži agentura podpořila například projekt spojující etiku a autonomní mobilitu nebo například výzkum možností, jak využít asteroidy. Dalšími již podpořenými projekty ÉTA jsou aplikace pro učitele vyučující dějiny HistoryLab, výzkum zkušeností dětí a rodičů s epilepsií, diagnostika nadaných žáků nebo metoda, jak omezit plýtvání potravinami ve veřejném stravování.

Do první soutěže se přihlásilo 306 návrhů projektů. "TA ČR podpořila 94 z nich, což představuje 31 procentní míru úspěšnosti," uvedla agentura. Podle hlavního tvůrce programu ÉTA Marcela Krause bylo častým důvodem odmítnutí to, že žadatelé do projektu zapojili společenské a humanitní vědy jen slabě, případně nedoložili, čím je jejich řešení neotřelé a nové. Agentura proto pořádá 14. května pro zájemce o účast setkání v pražském centru Opero, kde jim poradí, jak podávat návrhy projektů do soutěže.

Přes Technologickou agenturu rozděluje stát podstatnou část peněz na aplikovaný výzkum. Slouží k tomu několik programů, které trvají zpravidla několik let a jsou určené pro konkrétní oblast výzkumu. Pro společenské vědy to byl program Omega, vyhlášený na roky 2012-2017. Jeho následníkem je ÉTA, kterou vláda schválila v lednu loňského roku.

Témata:  výzkum školství historie peníze studenti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy