Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Technoparty na Liberecku pomalu spěje ke konci

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Liberec - Za dohledu policie pokračuje u Liberce už čtvrtý den technoparty Czarotek Free Party. Návštěvníci ale postupně odjíždějí, podle odhadů policie už jich dnes po poledni na místě bylo jen kolem 2000 z původních zhruba 7000. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Produkce je už díky vypnutí některých aparatur tišší, přesto akce stále obtěžuje okolí hlukem. Party se koná na soukromých pozemcích nedaleko Krásné Studánky se souhlasem majitele.

Policie ráno předala podle Suchánkové do správního řízení na liberecký magistrát řešení přestupku, kterého se organizátoři party a majitel pozemku dopustili. Hlasitá hudební produkce nejenže už čtyři noci obtěžuje obyvatele regionu, ale organizátoři porušili vyhlášku města o veřejném pořádku i tím, že akci včas neohlásili. Podle vyhlášky by to měli udělat nejpozději deset dní předem, podle libereckého primátora Tibora Batthyányho (býv. ANO) však ohlášení přišlo e-mailem na poslední chvíli.

"Bohužel, jako město nemáme v této situaci účinné nástroje, jak problém razantně řešit. Jediné, co můžeme, tak pouze udělit organizátorovi pokutu do výše 10.000 Kč za porušení vyhlášky o nočním klidu. Další pokuta hrozí od životního prostředí a až stotisícový postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku, když organizátor akci řádně neohlásil," řekl ČTK Batthyány, který se chce pokusit vyvolat na toto téma diskusi se zákonodárci. "Osobně mě velmi štve, že v podobných situacích máme svázané ruce a nemáme dostatek zákonných nástrojů k řešení," dodal primátor.

Hluk z party se hlavně v noci nese na kilometry daleko. V Krásné Studánce, Mníšku či Nové Vsi lidé nemohou spát. Se svými stížnostmi se neobracejí nejen na liberecký magistrát či úřady okolních měst a obcí. "Na lince 158 jsme zaznamenali za ty uplynulé tři dny kolem 200 stížností," řekl dnes novinářům krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Policie ale při pravidelných kontrolách nezaznamenala žádné páchání trestných činů, jde jen o přestupek, a tak není důvod zasáhnout. Podle Husáka by se to neobešlo bez konfliktu a použití síly. "A my nechceme druhý CzechTek," dodal krajský policejní ředitel.

Policisté už na místě zkontrolovali více než 500 lidí a přes 310 vozidel. Stovky účastníků využily podle Suchánkové možnosti a nechali si před odjezdem od policistů zkontrolovat hladinu alkoholu či drog. V blízkosti bývalého hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou celníci při kontrolách zadrželi 19letého cizince, u kterého objevili drogy. Mladíkovi hrozí až pět let vězení. V neděli skončil v policejní cele také 33letý Němec, kterého zastavila hlídka na cestě z Mníšku do Krásné Studánky v autě bez registračních značek. Muž nadýchal přes dvě promile a byl i pod vlivem drog.

Témata:  technoparty Policie ČR hudba koncert

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy