Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO se nelíbí podmínky spolupráce s ČSSD

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředsedové ANO nejsou příliš nakloněni podmínkám ČSSD ohledně premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury, jimiž sociální demokraté podmiňují svou účast ve vládě s ANO a s podporou KSČM.

Vyplynulo to z jejich vyjádření pro novináře při příchodu na dnešní jednání předsednictva a republikového výboru hnutí, které má Babiš informovat o svých rozhovorech s předsedy ČSSD a KSČM Janem Hamáčkem a Vojtěchem Filipem.

ANO do koaliční smlouvy odmítá vtělit požadavky ČSSD, aby premiér Andrej Babiš (ANO), který je v současnosti trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem, rezignoval v případě svého odsouzení, nebo aby v případě demise ministrů sociální demokracie odstoupil do týdne i zbytek vlády.

Zástupci ANO zatím nebyli vstřícní ani k dalšímu požadavku sociálních demokratů, aby byli z důležitých sněmovních funkcí odvoláni představitelé hnutí SPD Tomia Okamury. Důvodem tlaku ČSSD, která si s tímto hnutím zakázala spolupráci na celostátní úrovni, jsou kontroverzní výroky činitelů SPD k holokaustu či ke spojeneckým závazkům ČR. ČSSD si chce pojistit, že nebude přehlasována sněmovním spojenectvím ANO, SPD a KSČM.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy