Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomoc pro chudé středoškoláky: Praha jim přispěje na výlety i kurzy

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Hlavní město přispěje na školní výlety, kurzy i zahraniční zájezdy žáků středních škol, kteří jsou z nízkopříjmových rodin. Cílem je snížit sociální vyloučení dětí, které by kvůli špatným finančním poměrům rodiny nemohly na školní akce jet. Grantovou podporu mohou školy zřizované hlavním městem čerpat na pokrytí nákladů na dopravu, pobyt, stravu, případně na skipas. ČTK o tom informoval pražský magistrát. Celkem je v programu připraveno 150.000 korun.

"Vzhledem k majetkovým poměrům některých rodin někteří žáci zůstávají doma, zatímco ostatní žáci jedou na školní výlet. Právě na adaptačních kurzech, lyžařských výcvicích, školách v přírodě a podobných akcích přitom vznikají celoživotní přátelství a pouta mezi mladými lidmi. Chceme proto žákům z nízkopříjmových rodin touto formou pomáhat, aby nezůstávali stranou třídního kolektivu a mohli se těchto akcí naplno účastnit," uvedla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

O příspěvek na úhradu nákladů spojených s účastí na školní akci mohou žádat žáci a jejich rodiče prostřednictvím školy. Střední školy zřizované Prahou, které pro žáky v tomto roce organizují vícedenní školní akci, dostanou finanční příspěvek na základě odevzdaných formulářů rodičů dětí, jimž vznikl v tomto školním roce nárok na přídavek na dítě. Žádost musí školy podat mezi 18. a 29. červnem.

Letos v únoru už pražští zastupitelé schválili dotaci pro střední školy, které se přihlásily o grant v prvním kole pro tento rok. V prvním kole bylo v programu zaměřeném na prevenci sociálního vyloučení ve školách zřízených hlavním městem Prahou rozděleno 60.200 korun mezi osm škol.

Témata:  Praha chudoba školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy