Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina chystá další sankce proti Rusku

Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajina rozšíří protiruské sankce v reakci na otravu ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Británii a na provedení ruských prezidentských voleb na anektovaném Krymu. Na zasedání ukrajinské bezpečnostní rady to dnes oznámil prezident Petro Porošenko.

Sankční seznam Ukrajiny bude podle prezidenta uveden do souladu s obdobným seznamem osob a firem postižených sankcemi, který počátkem dubna v rozšířené podobě vydaly Spojené státy.

"Dnešním rozhodnutím je zajištěna koordinace nových sankcí s těmi, které vyhlásily Spojené státy proti občanům a právním subjektům Ruské federace," prohlásil Porošenko podle agentury Ukrinform. Prezident zároveň oznámil, že Kyjev odvolává všechny své představitele z orgánů Společenství nezávislých států, postsovětské organizace zřízené Moskvou. "Nemáme už tam co dělat," řekl Porošenko.

USA v dubnu v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Na seznamu jsou nyní například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska či šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller. Sankcemi jsou postiženy společnosti napojené na Děripasku či oligarchu Kirilla Šamalova, který je rovněž na černé listině.

Témata:  Ukrajina Rusko Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy