Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB: Úrokové sazby se nemění

peníze
peníze
Foto: ČNB

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu sazby ČNB nechala beze změny. Guvernér Jiří Rusnok tehdy uvedl, že po únorovém zvýšení úrokových sazeb je jejich další růst možné očekávat nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.

"ČNB s dalším zvyšováním sazeb vyčkává. Jednak proto, aby zjistila, jak se prozatím v ekonomice projevilo dosavadní trojí zvýšení sazeb, jednak proto, aby vyčkala na více informací týkajících se dalšího ekonomického vývoje v eurozóně a načasování konce nestandardní měnové politiky Evropské centrální banky," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Pokud podle Seidlera tuzemská ekonomika bude nadále pokračovat v příznivém vývoji, pak by silná spotřeba domácností v kombinaci s růstem mezd a pomaleji posilující korunou měla umožnit v druhé polovině letošního roku úrokové sazby ještě dvakrát zvýšit.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení.

Zasedání bankovní rady se dnes zúčastnilo všech sedm členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:15, kde guvernér Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí a představí novou makroekonomickou prognózu ČNB.

Témata:  ČNB

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy